1 2 3 4
Page Slider jQuery by WOWSlider.com v1.7

ANY 2010

NOTÍCIES ALTRES ANYS:
2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010

Obertura del Bicentenari del Naixement del pare Palau

pare Palau El passat dimecres, 29 de desembre, es va celebrar a la catedral de Barcelona l’Eucaristia solemne de l’obertura de l’Any Jubilar concedit pel papa amb motiu de les festes del bicentenari del naixement del beat carmelita Francesc de Jesús, Maria, i Josep, Palau i Quer. La missa fou presidida pel cardenal Lluís Martínez Sistach i concelebra-da per alguns bisbes, el provincial i un bon nombre de religiosos del Carmel Descalç, així com molts altres preveres. Van ser-hi presents les superiores generals i moltes religioses de les dues congregacions fundades pel pare Palau, Carmelites Missioneres Teresianes i Carmelites Missioneres, així com molts laics de procedències diverses.

Ninfa Watt, convidada de les Trobades de Formació

watt Membre de la Companyia de Santa Teresa, Ninfa Watt, la prestigiosa periodista vinculada a diferents mitjans de comunicació relacionats amb l'Església i professora de l'Universitat Pontificia de Salamanca, ens ha visitat el dilluns dia 29 de novembre (Barcelona i Badalona) i dimarts dia 30 (Lleida). És la convidada d'aquest mes de les Trobades de Formació. "Les virtuts, fonament de la pregària" serà el títol de la seva conferència emmarcada en la revisió que aquest any estem fent del llibre "Camino de Perfección" de santa Teresa d'Àvila.

Les Carmelites Missioneres Teresianes estan de festa

cmt El diumenge 14 de novembre, les Carmelites Missioneres Teresianes van celebrar a Tarragona el 150 aniversari de l’inici de la Congregació, amb la perspectiva també del bicentenari del naixement del P. Palau. Al matí va tenir lloc una celebració eucarística, presidida per Mons. Jaume Pujol, arquebisbe de Tarragona, a l’església de la casa mare, on es troba el sepulcre del P. Palau. Hi eren presents la G. Luisa Ortega, reelegida fa pocs dies General de la congregació, i diverses provincials i conselleres. Van participar en la celebració el nostre provincial i altres religiosos de la nostra província.
A la tarda del mateix dia, es va procedir al descobriment i la benedicció d’una placa commemorativa col·locada a la façana de l’església de les carmelites descalces de Tarragona, al davant de la casa on havia viscut el P. Palau i un grup de les primeres germanes que van seguir els seus passos.
Ha estat un primer tast de les celebracions palautianes, que continuaran aviat amb l’obertura de l’any jubilar en ocasió del 200 aniversari del naixement del P. Francesc Palau, programada per al proper dia 29 de desembre, a la catedral de Barcelona. Els carmelites descalços de Catalunya i Balears en unim amb goig a aquesta commemoració del qui fou religiós de la nostra província mentre les circumstàncies li ho van permetre.

El provincial, al Líban

liban Del 25 al 28 d'octubre, el provincial va viatjar al Líban per assistir a la "Trobada de Provincials Europeus". En una carta enviada a les diferents comunitats de la província, el pare Agustí Borrell fa una valoració d'aquesta trobada i dels diferents temes que es van tractar. Llegir la carta

40 anys de la proclamació de santa Teresa
com a doctora de l'Església

Era el 27 de septembre de 1970 a la basílica de Sant Pere de Roma en mig d'una gran expectació. Era la primera vegada en la història que l'Església reconexia en una dona santa l'autoritat del seu magisteri amb aquest títol i, també, la primera vegada que un doctorat eclesial era proclamat pel papa personalment, amb tanta solemnitat.
“Que gran, única i humana, com atrau aquesta figura!”, va exclamar el papa durant la cerimònia de proclamació. “La doctrina de Teresa d'Àvila brilla pels carismes de la veritat, de la fidelitat a la fe catòlica, de la utilitat per a la formació de les ànimes. I es podria resaltar d'una manera particular un altre carisme, el de la saviesa, que ens fa pensar en l'aspecte més atractiu i a la vegada més misterios del doctorat de santa Teresa: en la influència de la inspiració divina en aquesta prodigiosa i mística escriptora”, explicava Pau VI en la seva homilia.
La proclamació del doctorat teresià va representar un veritable moviment renovador de la figura de la santa i del seu missatge en l'Església, i també el reconeixement de la missió de la dona. Tot i que Teresa ja era molt coneguda en l'Església, el doctorat va suscitar un gran augment en la publicació d'estudis teresians i l'edició de la seva obra en moltes llengües. (Communicationes)

Gaudí i el Carmel

watt El passat 7 de novembre Benet XVI va consagrar la Sagrada Família. A la celebració hi van participar religiosos i laics de les nostres comunitats. Es notòria la vinculació de la Sagrada Família amb el Carmel teresià. A part de les possibles inspiracions de Gaudí en els nostres místics per a projectar alguna part del temple, és significatiu que la seva tomba es troba als peus de la Mare de Déu del Carme, que presideix una capella de la cripta. També una imatge de santa Teresa va ser col·locada fa alguns anys en l’exterior, en una cerimònia que aplegà la família carmelitana catalana.

La Família Carmelitana es va trobar a Mataró

signatura

Unes 160 persones van respondre a la convocatoria de la trobada anual de la nostra Província de Catalunya i Balears. La ciutat de Mataró va veure desfilar pels seus carrers un bon nombre de religioses, religiosos i seglars des d'un punt a l'altre on s'havien de celebrar els diferents actes de la jornada: la parròquia de Sant Josep (antic convent dels descalços que es va perdre amb la Llei de Desamortització), el col·legi marista de Valldemia, on es va fer el dinar de germanor, i el monestir de la Concepció de les monges del Carmel Descalç. Els llocs de procedència, molt diversos: Lleida, Tarragona, Barcelona, Badalona, Palma de Mallorca, Terrassa, Girona, Sabadell... i la mateixa ciutat de Mataró.
Unes conferències sobre la històrica presència carmelitana a la ciutat, la celebració eucarística, la pregària de la tarda i uns agradables moments de convivència, van ocupar la llarga jornada.
Des d'aquestes línies, moltes gràcies a la gent de Mataró que ens va acollir i a tots aquells que han col·laborat d'una manera activa en l'organitzacó de la trobada. Fins a la propera!

Diaconat

diaconat El dia 14 de desembre de 2010 va ser un dia especial. Per una banda, la festa del primer carmelita descalç, sant Joan de la Creu. Un retorn als orígens, a la fidelitat, a la coherència, a la bellesa, a la flama d’amor viva enmig de la nit obscura, al càntic d’amor a l’Estimat. I per una altra banda, l’ordenació diaconal del jove carmelita descalç David Jiménez de Santa Teresa de Jesús en el Santuari de la Mare de Déu del Carme de Barcelona. Compromís amb el present, lliurament a Crist i a l’Església, tracte d’amistat, fraternitat, lleialtat, horitzons de plenitud. I, sobretot, la unitat eclesial, representada en el sr. cardenal i arquebisbe de Barcelona, Mons. Lluís Martínez Sistach que va presidir l’eucaristia de l’ordenació diaconal. Al seu costat, sacerdots, religiosos, religioses i laics que volien fer més sòlida la decisió d’en David amb la seva pregària i la seva proximitat.

Reunió de la CONFER i trobada de provincials a Madrid

confer Del dimarts 16 al dijous 18 de novembre s’està celebrant la XVII Assemblea General de la CONFER, és a dir, la trobada anual dels superiors i superiores provincials de tot l’Estat espanyol, amb la presència d’uns 400 participants. El lema d’aquesta trobada és “Néixer de nou per a una esperança viva”, un pensament ben necessari en l’etapa actual de la vida religiosa.
S’ha procedit a la renovació d’alguns càrrecs, s’ha aprovat el nou Reglament de la CONFER, s’han revisat els comptes i els criteris econòmics... També hem escoltat i debatut aportacions diverses sobre el tema de la reestructuració de províncies i comunitats, que la majoria d’ordes i congregacions estan duent a terme, amb estils i amb mitjans diversos. L’intercanvi d’idees i d’experiències ha resultat certament útil i il·luminador.
D’altra banda, el dilluns dia 15, aprofitant el viatge a Madrid, es va fer una trobada fraternal dels provincials carmelites descalços de la Conferència Ibèrica amb els provincials carmelites calçats. Van compartir informacions i comentaris sobre temes d’interès comú, com ara la reestructuració de províncies, experiències en l’àmbit de la formació, o bé la pastoral juvenil i vocacional. Una de les qüestions que s’ha intentat desencallar és la nova edició castellana dels llibres litúrgics propis dels carmelites, que ara serà possible perquè és a punt de sortir la nova versió oficial de la Bíblia en castellà.

Professió solemne

david El dissabte 16 d'octubre, al santuari de la Mare de Déu del Carme de Barcelona, va fer la seva professió solemne en David (de Santa Teresa) Jiménez. La festa aplegà un bon nombre de germans de l'orde vinguts des de diferents punts de la península i moltes religioses del Carmel Descalç i representacions de totes les congregacions vinculades presents a Catalunya. També hi foren presents juntament amb la seva família, el vicari espiscopal, el rector de Santa Coloma de Gramenet i altres preveres i religiosos, així com també molts laics de diferents comunitats. Una diada de gran goig pel Carmel català.

Es presenta l'obra musical del P. Gabiel Balcells

gabriel balcells El passat 8 d'octubre, divendres, es va fer a l'Institut d'Estudis Vallencs de la ciutat de Valls l'acte de presentació d'un CD que recull la música que el carmelita beat Gabriel de la Anunciació (Jaume Balcells i Grau) va compondre i ara s'ha pogut recuperar.
Posteriorment, el dimecres dia 13, es va oferir un concert a càrrec del grup vocal Antistiana Maskili, amb part de les obres enregistrades, al Teatre Principal de Valls
El pare Gabiel havia nascut a Valls l'any 1908. Orfe de pares, des de molt petit es va criar a casa dels seus oncles al Pla de Santa Maria. De jovenet va cursar estudis al seminari de Palafrugell i va professar a Tarragona. Ordenat sacerdot l'any 1934, es dedicà a l'ensenyament, a la història de l'Orde i a la composició musical. Va ser detingut a Tiana i assassinat a Montcada, en plena persecució de l'any 1936, a l'edat de 27 anys. Per aquesta causa, va ser beatificat l'any 2007.
Veure biografia

Benvingut a Catalunya

liban Amb motiu de la vinguda del papa Benet XVI a Barcelona per la dedicació del temple de la Sagada Família, diverses entitats civils i religioses i particulars han subscrit una carta de benvinguda, a la que ens adherim, agraïnt la seva presència en “un territori amb una consciència de nació que sempre ha estat reconegut per la tradició eclesial” i “a un país amb arrels cristianes”. Alhora, remarca la vitalitat actual de l’Església a Catalunya.

Convocada la trobada d'enguany de la Família Carmelitana

Cada any, el primer dissabte d'octubre, la Família Carmelitana de Catalunya i Balears, formada per les branques masculina i femenina dels Carmel Descalç Teresià, i els Instituts de religioses Carmelites Missioneres, Carmelites Missioneres Teresianes, Carmelites Tereses de Sant Josep i Carmelites de Sant Josep, ens reunim en una jornada de germanor per conviure i estrènyer els nostres lligams.
Enguany, ens trobarem a Mataró, ciutat de llarga tradició teresiana. Aquí es va fundar el segon convent de l'orde a Catalunya l'any 1588, i mig segle després s'hi establirent les monges (1648). Mataró sempre ha donat al Carmel moltes vocacions, així com també molts confrares i benefactors de l'Orde.
Reserveu-vos aquesta data a la vostra agenda.

Ha sortit el llibre sobre el Congrés de Lleida

llibre Tal com es va fer en les anteriors edicions del Congrés d’Espiritualitat, Publicacions de l’Abadia de Montserrat acaba de publicar el llibre amb les actes del IV Congrés celebrat a la ciutat de Lleida que, en aquesta ocasió, va girar a l’entorn de la figura de sant Pau. L'edició és a cura d'Agustí Borrell. És el quart llibre que recull el testimoni d’aquest esdeveniment sexennal el qual en la seva propera edició coincidirà amb el Vè centenari del naixement de santa Teresa (2015). Les edicions anteriors es van dedicar a: Joan de la Creu, avui (1991), Teresa de Lisieux: Déu en la vida de cada dia (1997) i Edith Stein: retrobar Déu en temps d’incertesa (2003).


NOTÍCIES ALTRES ANYS:
2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010