1 2 3 4
Page Slider jQuery by WOWSlider.com v1.7

ANY 2011

NOTÍCIES ALTRES ANYS:
2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010

Cloenda del bicentenari del P. Palau

P. Palau

El passat dia 29 de desembre va fer 200 anys del naixement del beat Francesc Palau i Quer, carmelita descalç de la nostra província i fundador de les carmelites missioneres teresianes i les carmelites missioneres. La cloenda oficial de les celebracions del II Centenari va tenir lloc el mateix dia 29 amb la celebració de l'eucaristia a l'església parroquial d'Aitona, el seu poble natal.
Dos dies abans, el dimarts 27, es va fer a Montserrat la benedicció del nou monòlit dedicat al P. Palau. L'antic, construït l'any 1989, poc després de la beatificació del P. Palau, s'havia deteriorat amb el temps. Ara ha estat totalment renovat i modernitzat, amb una ceràmica elaborada per les Benetes de Montserrat i situat al mateix lloc que l'anterior, en el camí de Sant Miquel.
A la cerimònia de benedicció van ser-hi presents representats de les dues congregacions, i religiosos i religioses del carmel teresià, així com altres acompanyants que es van unir a aquest petit acte d'acció de gràcies a Déu per la vida i el mestratge del P. Palau, que va viure a la muntanya de Montserrat algunes de les experiències espirituals que van marcar el seu itinerari vital.
Reportatge gràfic

Teófanes Egido obre la Formació del curs 2011-12

JTeófanes Egido L'historiador carmelita Teófanes Egido, ha encetat el nou Curs de Formació 2011-12, amb les xerrades a les comunitats de Barcelona, Badalona i Lleida. Aquest any el curs es centra en el llibre de les "Fundacions" de santa Teresa. El pare Egido, que ha desenvolupat una fecunda activitat docent i d'investigació històrica, és autor d'un bon nombre de llibres i cronista oficial de la ciutat de Valladolid. Amb claredat i de manera agradable i amb coneixement profund del tema, va exposar, després d’una àmplia introducció del perquè, quan i com va anar escrivint el llibre la santa, el contingut dels dos primers capítols de “Les Fundacions”. Va ser a Barcelona i Badalona, el dia 28 d'octubre, i a Lleida, el dia següent.

Definitorio General a Ariccia

Definitori Aquests dies s'ha celebrat a Ariccia, prop de Roma, l’anomenat Definitori General Extraordinari, amb la participació de tots els provincials i dels superiors de les altres circumscripcions, amb l’objectiu d’avaluar l’estat de l’Orde, quan ens trobem a poc més de dos anys després del capítol general de Fàtima (maig 2009) i quan ja s’han celebrat també tots els capítols provincials. Ha estat una interessant experiència de fraternitat i d’universalitat.
Els bisbes carmelites presents al Definitori Extraordinari han solicitat a la Santa Seu la declaració de l'any 2015 com a any de la oració. En una carta dirigida al Papa, demanen a Benet XVI aquesta declaració amb motiu de la celebració del V Centenari del naixement de Santa Teresa.

Ordenació presbiteral

JosepM El dia 17 de juliol, el bisbe auxiliar de Barcelona Mn. Sebastià Taltavull va conferir el sagrament de l'orde sacerdotal al germà David Jiménez. Hi estigueren presents el P. Provincial, Agustí Borrell, el provincial de Castella, P. Miquel Márquez, el vicari espiscopal Salvador Bacardit, la seva mare Gracia, la família, amics i molts religiosos, religioses i laics de la Família Carmelitana de la província. Vegeu reportatge fotogràfic

Noces d'Or

JosepMJoaquimEnric Ll. Alsina Aquest mes de juny, els germans Josep M. Juncosa i Joaquim Prats, han celebrat les Noces d'Or de professió religiosa. Es dóna el cas que ambdós van néixer a les ciutats on actualment resideixen, Lleida i Badalona respectívament, on van celebrar aquest esdeveniment amb les respectives comunitats, germans d'altres procedències, familiars i amics.
Igualment, el dia 17 de setembre, al convent de Tarragona, el badaloní Enric Lluís Alsina va celebrar els 50 anys de la seva professió com a religiós carmelita. Van acompanyar-lo durant aquesta jornada el provincial i altres germans de professió.
A tots ells, per molts anys!

Crònica del Capítol Provincial

escut Del dimarts dia 26 al divendres dia 29 d'abril es va reunir a Palafrugell el Capítol Provincial que va tractar temes de certa transcendència per l'esdevenidor de la nostra província religiosa. Aquesta és la crònica diària amb el resum de les sessions capitulars. Prémer aquí

Conferencies de Gema Juan, carmelita descalça

Gema Juan La convidada d'aquest mes de febrer a les Trobades de Formació ha estat la carmelita descalça de Puçol, Gema Juan. En les seves conferències a Badalona, Barcelona i Lleida, la carmelita va parlar de "Les tres primeres peticions del Parenostre", segons santa Teresa en el seu llibre "Camí de Perfecció".

Unió de Religiosos de Catalunya

URC El P. Agustí Borrell, provincial dels carmelites de Catalunya i Balears, ha estat elegit com a vocal de la Junta Directiva de la URC (Unió de Religiosos de Catalunya), institució que aplega més de 6000 religiosos i religioses de les diòcesis catalanes. Previament havien resultat elegits el claretià Màxim Muñoz i Duran, com a president de la URC, i la germana concepcionista M. Eulàlia Freixas, com a vicepresidenta, entre altres càrrecs renovats.
Poc abans, el dia 2 de febrer, coincidint amb la Jornada Mundial de la Vida Consagrada, festivitat de la Candelera, es van clausurar a la catedral de Barcelona els actes organitzats amb motiu del 30 aniversari de la fundació de la Unió de Religiosos de Catalunya. A més de les celebracions litúrgiques de l'inici i la clausura, cal destacar el Simposi del 22 de gener, a la Salle Bonanova, que va aplegar més de tres-cents religiosos i religioses. El títol de la trobada "Profetisme de la vida religiosa en un cristianisme de diàspora" va incloure les intervencions de Margarida Bofarull, religiosa del Sagrat Cor, Teresa Forcades, benedictina i Jesús Renau, jesuïta. No pogué intervenir a causa de l'estat de la seva salut el carmelita Camilo Maccise.

Reelecció provincial

Agustí Borrell A les eleccions que es van realitzar ahir, dia 22 de febrer, va resultar reelegit provincial de la Província de Sant Josep de Catalunya i Balears dels Carmelites Descalços el pare Agustí Borrell i Viader. La nostra felicitació i el nostre suport en la seva tasca de servei en el proper trienni que s'adivina trascendent. El Capítol Provincial es celebrarà durant la primera setmana de Pasqua.

Txàber Segura, conferenciant d'aquest mes

txàber Txàber Segura va tenir cura de les xerrades d'aquest mes de les Trobades de Formació a Barcelona, Badalona i Lleida. Txàber, prevere del Seminari del Poble de Déu, va parlar sobre "Pregària vocal, mental i de recolliment", fent referència als capítols 24 al 29 del llibre "Camí de Perfecció" de santa Tereasa de Jesús.

Va morir la germana Josefina

gmna. Josefina Al Carmel de Tarragona, on havia ingressat feia 56 anys, el dia 19 de febrer va morir la germana Josefina de la Immaculada Cabré. El comiat pasqual que li van retre una trentena de preveres presidits pel seu germà Mn. Ricard, acompanyat del P.Agustí, provincial dels carmelites descalços, la seva família, la Comunitat i nombrosíssims amics, ha estat una demostració més de com ha estat d’estimada.

Als laics del carmel

general En la carta enviada a tots els religiosos i membres del Carmel Seglar, el prepòsit general de l’Orde, Saverio Cannistrà, proposa reflexionar sobre la importància dels laics en el món actual. La carta afirma la necessitat de “reconèixer el paper dels nostres laics compromesos amb l’Orde en el desenvolupament de les nostres presències”. I continua dient que aquests laics són quelcom més que persones associades identificades amb un convent o una parròquia perquè han assumit un compromís amb l’Orde i la seva espiritualitat. Afegeix que la relació que hi ha entre els laics i els frares és una gràcia i una responsabilitat. La responsabilitat “d’una formació adequada com a membres madurs de l’Església i de l’Orde” i de la “disponibilitat dels seglars en la planificació de la missió de les províncies”, però sobretot la gràcia que suposa “l’enriquiment mutu de la vocació que viu cadascú”. El pare general acaba dient: “La relació espiritual que hi ha entre frares, monges de clausura i els carmelites seglars de l’Orde és una font de gran riquesa per a cada u de nosaltres com a indi-vidus i com a Orde. És també una font de gràcia i de dinamisme per l’Església que servim i pel món que necessita entrar en el co-neixement de la presència de Déu”.

El P. Marià i el P. Wilson a TV3

anagrama En ocasió de la Marató de TV3 dedicada als transplantaments, el programa “Signes dels Temps” va emetre el dia 18 de desembre un reportatge en qual entrevistaven el P. Marià, que va explicar la seva experiència personal de transplantament de fetge. D’altra banda, el dia 31, el Telenotícies vespre va emtre un petit reportatge sobre la crisi de vocacions, il·lustrat amb el tancament del convent de Palafrugell i amb el testimoni del P. Wilson.

Xavier Miró a les Trobades de Formació

Xavier Miró La conferència del mes de novembre de les Trobades de Formació va anar a càrrec d'en Xavier Miró, llicenciat en filosofia, laic de la comunitat carmelitana de Badalona. Ens parlà de les dificultats i les anècdotes que va viure santa Teresa, segons ella mateixa explica al seu llibre "Les fundacions", per fundar el segon convent de monges a Medina del Campo, i com va anar madurant la seva idea de fundar també un convent de frares. Barcelona i Badalona el dia 27 i a Lleida el dia següent van acollir aquest acte.

Aitona i Lleida van acollir la Trobada de la Família Carmelitana 2011

Trobada a Aitona

Les Carmelites Missioneres Teresianes d'Aitona i els Carmelites Descalços de Lleida van acollir els nombrosos grups que des de diferents punts de la geografia catalano-balear van acudir a aquesta cita anual. Més de dues-centes persones van fer cap a les Terres de Ponent. La visita a la cova del P. Palau, on es va celebrar l'eucaristia, i la del santuari de Santa Teresina de Lleida van ser els plats forts de la jornada. Reportatge fotogràfic

Clausura del convent de Palafrugell

clausura El diumenge 25 d'agost, amb sentiments contrastats d'agraïment per la tasca feta l i d'esperança per un futur fructífic, però, especialment de tristesa i nostàlgia per tan de temps d'implicació amb la pastoral i l'acompanyament espiritual a les famílies de Palafrugell, s'ha celebrat una eucaristia d'acció de gràcies a l'església del Carme, la darrera després de prop de 100 anys de presència carmelitana a la vila. Amb l'església plena de fidels, alguns vinguts de pobles de la rodalia, com Mont-ras de quina parròquia n'han tingut cura els frares del convent durant una bona etapa, el provincial ha oficiat la missa acompanyat d'altres carmelites i preveres, entre els quals el rector de la parròquia de Sant Martí, autor d'un llibre que recull la memòria d'aquests anys d'estada dels carmelites a Palafrugell, i el darrer prior del convent que ara es tanca. L'alcalde de Palafrugell ha pres la paraula per expressar el més profund agraïment de la vila per aquests anys de convivència i per la tasca social que han anat desenvolupant els frares, sobretot en aquests darrers anys. Reportatge gràfic

Benvinguda

Nelson Fruit del conveni entre la nostra província i la de Manjummel (Índia), s'ha incorporat al nostre convent de Lleida el pare Nelson Pulickal. Amb ell, ja són cinc els religiosos d'aquella província que col·laboren amb nosaltres.

Darrera xerrada del curs de formació

Àngel Amb la xerrada del pare Àngel Briñas sobre el llibre de santa Teresa "Camino de Perfección", va finalitzat el curs de Formació Carmelitana. El pare Àngel va dividir la seva intervenció en dos parts. En la primera ens va fer un resum de les trobades anteriors i, posteriorment, va concloure comentant els darrers capítols del llibre que fan referència al final del Parenostre, fixant-se especialment en dos punts: "que es faci la teva voluntat" i "perdona'ns perquè nosaltres perdonem...".

Tesi doctoral

URC El pare Joseph Varghese, de la comunitat de Lleida va rebre, ahir dimarts 8 de març, el doctorat en teologia que li ha atorgat la Facultat de Teologia de Catalunya. Davant una bona representació de les nostres comunitats i d'amics i familiars, el pare Joseph va presentar en català la seva tesi doctoral "THE THEOLOGICAL AND HUMAN VIRTUES OF ST. TERESA OF JESUS IN HER LETTERS". Van ser-hi també presents els provincials de Catalunya i Balears, Agustí Borrell, i de la seva província de Manjummel (Índia), Datius Kanjiramukil. El tribunal estava presidit pel degà de la facultat Mn. Armand Puig, i en formaven part Mon. Ramon Prat, vicari general de la diòcesi de Lleida, el jesuïta Josep Giménez-Melià, professor de la facultat, i el pare Agustí Borrell, director de la tesi. El nou doctor va tenir paraules d'agraïment per a tots els que li han fet costat, especialment pel pare Tomàs Àlvarez, carmelita de Burgos, gran especialista teresià, que li havia donat suport en la confecció de la tesi, però no va poder venir per problemes de salut.

Trobada del Carmel Ibèric amb el prepòsit general

avila

Dijous, 6 de gener
La festa de Reis va ser un dia de desplaçament per als provincials i els consellers de les set províncies del Carmel ibèric. Convocats pel Definitori General, es van anar aplegant al CITeS d’Àvila, on estaran reunits fins al diumenge 9 de gener. Durant aquests dies hi ha previst un atapeït programa de diàleg i reflexió sobre la situació present i futura de les nostres províncies i comunitats. La trobada, presidida pel P. Saverio Cannistrà, superior general, parteix de la presentació que el P. Emilio Martínez ha preparat amb les conclusions de les visites fraternes a les províncies que va realitzar durant l’any passat. Per la seva banda, el P. Francisco Jaén, provincial d’Andalusia, i el P. Alfredo Amesti, conseller de Navarra, oferiran elements de reflexió sobre l’estil present i futur del govern en les províncies ibèriques. El treball per grups i les reunions del General amb cada un dels consells provincials ompliran el temps de les jornades, que tenen molt en compte el procés de reestructuració sobre el qual estem treballant en els darrers mesos. La trobada acabarà amb la redacció d’una carta a les províncies amb vista als propers capítols provincials.

Divendres, 7 de gener.
La trobada dels consells provincials dels carmelites descalços de les set províncies ibèriques continua endavant a bon ritme. Les interessants xerrades de Francisco Jaén i Alfredo Amesti han ajudat a crear un ambient de reflexió profunda i de diàleg intens. Sembla evident que hi ha una voluntat majoritària, pràcticament unànime, d’avançar en el procés de reestructuració ja iniciat i de fer passos concrets al més aviat millor, sempre amb l’objectiu de revitalitzar la vida i la missió del Carmel ibèric en el temps present. L’intercanvi d’opinions està aportant una sèrie de propostes sobre l’itinerari a seguir, que s’estan valorant i consensuant per oferir-les als propers capítols provincials. S’està elaborant ja una carta per a les províncies que resumirà les conclusions d’aquesta trobada i indicarà els possibles camins a seguir per concretar la nova organització del Carmel a les nostres terres. Paral·lelament, el general i el vicari general continuen les trobades amb cada un dels consells provincials. La tarda del dissabte està reservada per a la reunió amb el consell de Catalunya i Balears. D’altra banda, des del divendres al vespre són també al CITeS les presidentes i les primeres conselleres de les federacions de carmelites descalces. El diumenge s’hi afegiran les priores de les comunitats, per mantenir una trobada amb el general durant els primers dies de la setmana entrant.

Dissabte, 8 de gener.
El consell provincial es reuneix amb el general i el visitador
En el marc acollidor i pràctic del CITeS d’Àvila continuen els treballs de l’assemblea de consells provincials de la regió Ibèrica. Durant la tarda del dissabte 8 es va presentar el primer esborrany de la carta que s’enviarà a tots els religiosos de les diverses províncies. Aquesta proposta ha estat discutida i amb les aportacions rebudes es farà una nova redacció que serà presentada i aprovada el diumenge al matí.
El mateix dissabte a la tarda ha tingut lloc la reunió del general, P. Saverio Cannistrà, i del visitador, P. Emilio Martínez, amb el consell provincial de Catalunya i Balears. El P. Emilio ha presentat el seu informe, elaborat a partir de la visita fraterna que va realitzar ara fa un any, i de les respostes que van enviar posteriorment cada una de les comunitats. Tot seguit hem tingut un diàleg amable i serè sobre la situació actual de la província i les perspectives de futur. Cal dir que ens hem sentit animats i encoratjats per la valoració positiva i esperançada que els responsables del govern general fan de la nostra província, que enmig de les seves limitacions i dificultats objectives s’esforça per viure amb fidelitat, il·lusió i creativitat la seva identitat carmelitana.
En la jornada d’aquest dissabte cal destacar també que ens hem desplaçat fins a la capella de “la Santa”, a la seva casa natal, per a la pregària de la tarda.

Diumenge, 9 de gener.
Aquest diumenge ha estat el dia de conclusió. La trobada dels consells provincials de la regió ibèrica amb el general i el visitador de la zona ha arribat al seu terme. El matí ha estat dedicat a la redacció final de la carta que serà enviada a les províncies. La proposta de reestructuració que ha anat madurant en el darrer any i que ha arribat a la seva concreció en aquests dies serà avaluada a partir d’ara per tots i cadascun dels religiosos i els capítols provincials que tindran lloc a finals d’abril hauran de pronunciar-s’hi oficialment. El P. Saverio Cannistrà, superior general, ha presidit l’eucaristia de cloenda. El dinar ha estat el punt final a tres dies de convivència fraterna i de reflexió serena en els quals hem intentat trobar camins de renovació i de col·laboració per al present i el futur de la vida carmelitana a les nostres terres.
Veure fotografies a "ALBUM"NOTÍCIES ALTRES ANYS:
2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010