1 2 3 4
Page Slider jQuery by WOWSlider.com v1.7

ANY 2013

NOTÍCIES ALTRES ANYS:
2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010

Diccionari d'escriptors carmelites descalços de Catalunya

La contribució dels carmelites descalços a la història de la cultura catalana és un d’aquells temes que es donen per suposats, però que mai no s’havien pogut documentar, tant des d’un punt de vista global com des d’una aproximació de detall, amb l’exhaustivitat amb què permetrà fer-ho des d’ara el Diccionari biogràfic d’autors carmelites descalços de la província de Sant Josep, consultable des de desembre de 2013 a la pàgina de la base de dades MCEM. (Desembre de 2013)


El provincial a Irlanda

Irlanda, un país verd, regat per una pluja sense fi". Aquestes has estat les primeres impressions enviades pel provincial, Agustí Borrell, des d'Irlanda on s'ha desplaçat aquests dies per assistir a la trobada anual de la Conferència Europea de provincials OCD (que inclou també els de l'Orient mitjà (Israel, Egipte, Líban...). El propòsit principal és fer un balanç de la situació de l'orde a les diferents regions europees, i d'altres qüestions de la vida de l'Orde, a partir de les exposicions del General i dels definidors generals encarregats de cada regió. (Novembre de 2013)

La Família Carmelitana a Tarragona

La Família Carmelitana de Catalunya i Baleares es va reunir el dissabte 13 d'octubre a Tarragona fent coincidir la seva trobada anual amb la festa de Beatificació de 522 Màrtirs del Segle XX a Espanya.
La cerimònia de beatificació va aplegar unes 20.000 persones i va començar amb un missatge gravat pel papa Francesc. Entre els màrtirs beatificats hi havia 11 Carmelites Descalços i 4 Germans Terciaris Carmelites de l’Ensenyament del P. Francesc Palau, tots ells de la nostra província.
Amb la presidència del cardenal Angelo Amato en representació del Sant Pare, hi assistiren prop d’un centenar de cardenals, bisbes, superiors generals i representants de les diferents ordes i congregacions religioses, i gairebé un miler de sacerdots. Posteriorment, la gent de la Família Carmelitana es traslladà al col·legi de la Carmelites Missioneres Teresianes on hi hagué un dinar de germanor i una senzilla funció religiosa de comiat. Ens acompanyaren nombrosos religiosos, religioses i laics, i alguns familiars dels beatificats, procedents de diferents punts de la península ibèrica.

I Congrés d'Informació

assistents Del 17 al 21 de setembre s'ha celebrat al CITeS d'Àvila, Universitat de la Mística, el I Congrés d'Informació OCD. Hi han assistit una seixantena de delegats de la majoria de províncies del carmel descalç de tots els continents. Durant els quatre dies que ha durat el congrés s'ha anat refermant la necessitat que té l'Orde, i els cristians en general, de proclamar la Bona Nova a tot arreu, aprofitant tots els mitjans que la modernitat ha anat posant al nostra abast.

A reveure P. Varghese

Avila 2013 El P. Varghese Cheriyakadavil, fins ara a la comunitat de Lleida, que ha estat col·laborant amb la nostra província durant 7 anys, retorna a l’Índia com a formador dels estudiants de Filosofia. Trobarem a faltar la seva alegria, els seus dibuixos i els seus trucs de màgia. Varghese, des d’aquestes línies, tot el nostre agraïment i el desig d’un bon futur entre els teus. (Juny de 2013)

Cap a la província única

Avila 2013 El dimecres 19 de juny, es va iniciar a Àvila la trobada de superiors locals i Consells Provincials d'Espanya i Portugal amb la presència del P. Saverio Cannistrà, general de l'Ordre, i el P. Emilio Martínez, vicari general.
El tema principal de la trobada, que reuneix més de setanta frares de les sis províncies espanyoles i de la província portuguesa del Carmel Descalç, és la reestructuració i la futura formació d'una única província ibèrica de carmelites.
Les jornades de treball giraran al torn de dues ponències prèvies en les quals el P. Emilio analitza la realitat de les nostres províncies actuals i el P. Saverio reflexiona sobre el document programàtic que s’estudia.

Estances sisenes

P. Àngel Briñas
El P. Àngel M. Briñas, prior de la comunitat carmelitana de Badalona, va ser el proper ponent de les Trobades de Formació. L'Àngel parlà de les "Sisenes estances. La ferida d'amor, veritat i desig", el penúltim grau en les relacions entre Déu i l'home segons santa Teresa de Jesús. (abril 2013)Les cinquenes Estances

M. Victòria Molins La coneguda carmelita teresiana M. Victòria Molins, autora de diferents llibres i col·laboradora de diaris i revistes, que treballa en el món de la reinserció i en l’acompanyament dels empresonats, va ser l’encarregada de comentar la l’estança cinquena del llibre “Les Estances” de santa Teresa de Jesús a les Trobada de Formació Carmelitana d'aquest mes. El dilluns 25 de febrer va ser a Barcelona i Badalona, el dimarts 26 a Lleida i el dilluns 4 de març a Tarragona.

Xavier Miró ponent del curs de formació

Entre els dies 25 i 27 de novembre, en Xavier Miró, laic de la comunitat carmelitana de Badalona, es desplaçà a Barcelona, Badalona, Lleida i Tarragona com a ponent del curs de Formació Carmelitana. Amb aquesta xerrada, "Les cartes al seu germà Llorenç", Xavier Miró va fer una introducció en el món de les relacions familiars de santa Teresa de Jesús.


Formació Carmelitana. Curs 2013-14 El P. Àngel Briñas encetarà, el mes d'octubre d'enguany, el curs de Formació Carmelitana. El títol de la seva intervenció serà "Les cartes. Espontaneïtat de la vida quotidiana". Arribats ja al darrer any de preparació pel V Centenari del naixement de santa Teresa de Jesús, l'objecte d'aquest curs serà rellegir les cartes i alguns escrits menors de la santa. D'aquesta manera es tancarà tot el cicle d'immersió en el conjunt de la seva obra escrita.
Les trobades seran a Barcelona i Badalona, Lleida i Tarragona.


La revista "Teresa de Jesús" entrevista al P. Pere

P. Pere Amb motiu de les beatificacins del dia 13 d'octubre a Tarragona dels màrtirs carmelites del segle XX, la revista “Teresa de Jesús” del convent carmelita d’Àvila ha publicat una interessant entrevista al P. Pere, vicepostulador de les causes dels sants. (Octubre de 2013)


El convents dels Josepets i els setges de Barcelona

M. Mercè Gras Interessant conferència la que va fer M. Mercè Gras, historiadora i arxivera de la nostra província carmelitana, el divendres 4 d’octubre a la sala d'actes, ben plena, del Centre Cívic de Gràcia. El paper que va els tocar viure per força als carmelites del convent de Santa Maria de Gràcia, més coneguts com "els Josepets", aleshores situat fora muralles i en una zona ideal per dirigir els diferents setges que va patir la ciutat de Barcelona, va ser a bastament comentat i documentat per la conferenciant, la qual desvetllà interessants detalls de la seva recerca durant la xerrada i el col·loqui que es va obrir després.

Inici noviciat

novicis Aquest dissabte 24 d'agost, en el Desert de las Palmes de Benicàssim, s'ha fet la ceremònia d'inici del noviciat de quatre joves decidits a entregar la seva vida al servei de Jesucrist en el Carmel teresià, entre els quals hi ha l'Andrew Llanes (Mª del Cor de Jesús) de la nostra provincia de Catalunya i Balears. Hi ha estat present, entre altres, el nostre provincial, P. Agustí Borrell. La nostra felicitació, encoratjament i pregària pels quatre novicis en el Carmel descalç.

Va morir el P. Marià

P. Marià El dimecres 21 d'agost va morir el P. Marià Rosanas. L'endemà tingué lloc a l'església de la Mare de Déu del Carme de la Diagonal de Barcelona el funera presidit pel provincial i amb asistència de molts dels seus germans de l'Orde, altres sacerdots, familiars i amics seus. El P. Marià havia estat provincial i durant molts anys va ser l'ànima de la casa d'Espiritualitat de Matadepera. Amb la seva senzillesa i amabilitat ha deixat la seva petxada en moltes persones i comunitats, especialment en convents de religioses, col·legis i grups diversos, amb el seu acompanyament espiritual, recesos, conferències. Descansi en la pau del Senyor.

Fi de curs: les setenes estances

M. José Pérez Amb la trobada d'aquest mes maig es tancarà el curs 2012-2013 durant el qual hem revisat el llibre de “Les Estances” tot preparant la commemoració del Vè Centenari del naixement de santa Teresa de Jesús, (1515-2015). La carmelita Maria José Pérez, de la comunitat de Puçol (València), serà la convidada per comentar la “Setena Estança, la plenitud de l’amor”.El dia 27 estarà a Barcelona i Badalona, el 28 a Lleida i el dia 29 a Tarragona.

Trobada a Aylesford

Els consells generals dels Carmelites de l'Antiga Observança (O.carm.) i dels Carmelites Descalços (ocd) s'han reunit a Aylesford (Anglaterra) en una gran trobada de la família carmelitana en el dia de la festa de sant Simó Stock (17 de maig), antic prior general de l'orde, introductor de la devoció de l'escapulari i resident d'aquesta comunitat anglesa. A les celebracions de la jornada ("Compartint l'experiència de Déu") hi van assistir els dos superiors generals P. Fernando Millán ( o.Carm) i P. Saverio Cannistrà (ocd).
Aylesford va ser el primer convent de l'orde a Europa després que els carmelites haguessin de deixar Terra Santa, i des d'aquí començà l'expansió per tot el continent.

Les Quartes Estances

Teresa Rofes El dilluns dia 28 de gener a Barcelona i Badalona, el dimarts 29 a Lleida i el 4 de febrer a Tarragona, vam tenir noves sessions de les Xerrades de Formació d'aquest curs. En aquesta ocasió van anar a càrrec de la carmelita descalça del monestir de Terrassa Teresa Rofes, la qual comentà el capítol dedicat a les Quartes Estances (El xiulet del pastor: el recolliment), del llibre Les Estances (o Castell Interior) de santa Teresa de Jesús.NOTÍCIES ALTRES ANYS:
2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010