1 2 3 4
Page Slider jQuery by WOWSlider.com v1.7

ANY 2022

Campanya d'ajuda damnificats d'Ucraïna

Els Carmelites Descalços d’Ucraïna demanen ajuda per atendre les persones que pateixen directament les conseqüències de la guerra del seu país.
Amb aquesta finalitat, la comunitat carmelitana de Badalona obre una campanya per recollir donatius en efectiu perquè puguin comprar allà mateix el que més sigui necessari.

Si podeu i voleu col·laborar, feu un ingrés al compte corrent:
ES47 2100 0325 4602 0014 5577 Cal indicar: Ajuda a Ucraïna      Més informació


Canonització de Titus Brandsma

El diumenge 15 de maig, el papa Francesc ha canonitzat deu beats, entre les quals Titus Brandsma, periodista i sacerdot carmelita (Ocarm), natural dels Països Baixos, assassinat en el camp de concentració de Dauchau (Alemanya) per haver-se oposat al règim nazi. A la homilia, el papa Francesc ha dit que "separarant-la de la vida de cada dia, hem fet de la santedat una meta inabastable, quan cal cercar-la i abraçar-la en la quotidianitat, en la pols del camí, en els afanys de la vida concreta i, com deia Teresa d'Àvila a les seves germanes, “entre los pucheros de la cocina”.

Pasqua de Resurrecció a Ucraïna

El superior general, el P. Miguel Márquez, està aquests dies a Ucraïna, fent costat als germans d'aquest país, tan castigat per la guerra. Els carmelites descalços, malgrat el risc que això representa, s'han quedat al costat de la gent donant ajuda humanitària i suport espiritual. El P. Miguel ens deixa la seva crònica a través de les xarxes socials, i la podem llegir reproduïda en el bloc "De la rueca a la pluma".

Pregar en temps de guerra

"Parafrasejant sant Pau, si una part del cos pateix, tots nosaltres patim."

'Pregar és despertar i posar-se en camí, en comunió'. Una reflexió, una referència i un suggeriment del superior general, el P. Miguel Márquez.

Llegir la carta.

Conferència del P. Agustí

En el marc de la Setmana d'Espiritualitat (13-17 de març) organitzada pel Teresianm de Roma, el P. Agustí Borrell va pronunciar la conferència "La preghiera secondo Teresa di Gesù. Il rapporto d'amore con il Dio che abita in noi". Tot i que la xerrada és en italià, és perfectament comprensible, més amb l'accent gironí del vicari general. Una bona reflexió per a aquest temps quaresmal. La podeu recuperar en aquest enllaç.

12 de març: 400 aniversari de la canonització de santa Teresa de Jesús

El dia 12 de març de 1622, fa exactament quatre segles, Teresa de Jesús, fundadora de les branques femenina i masculina del Carmel descalç, va ser canonitzada pel papa Gregori XV, juntament amb Ignasi de Loiola, Francesc Xavier, Isidre Llaurador i Felip Neri.
Llegiu la carta que amb motiu d'aquesta efemèride ha escrit P. Miguel Márquez, prepòsit general de l'orde, en aquest enllaç.


Defunció

Ahir, dia 10 de març, va morir el germà Enric Alberich, de la nostra comunitat de Barcelona. Tenia 95 anys d'edat i 75 de professió religiosa a l'Orde el Carmel Teresià.
El germà Enric ja descansa a la casa del Pare. Més informació


Petició d'ajuda Ucraïna

Benvolguts germans i germanes.
Tots units amb Ucraïna i amb els nostres germans i germanes! Us reenvio aquesta petició urgent d'ajuda per a les necessitats del poble d'Ucraïna. En aquests moments, us demano la vostra generositat en l'oració i també l'ajuda material que pugueu oferir. Moltes gràcies.
Que Déu us beneeixi.
Fr. Miguel Márquez, prepòsit general
Carta del delegat provincial a Ucraïna


El sant Pare convida a una jornada de pregària i dejuni per la pau a Ucraïna

«Tinc un gran dolor en el meu cor per l’empitjorament de la situació a Ucraïna. Malgrat els esforços diplomàtics de les últimes setmanes, s’estan obrint escenaris cada vegada més alarmants» Així comença el discurs que el Papa va donar al final de l’audiència general de l’últim dimecres de febrer a l’Aula Pau VI on va demanar una jornada d’oració i dejuni per la pau a Ucraïna. «Igual que jo, molta gent a tot el món està sentint angoixa i preocupació» va assegurar i va fer una crida als polítics. Seguir

Dia de la Vida Consagrada

Fra Eduard Rey, caputxí, president de la Unió de Religiosos de Catalunya (URC):
Benvolguts germans i germanes,"Sin otra luz ni guía, sino la que en el corazón ardía…". Amb aquests versos descriu sant Joan de la Creu la situació de la persona que vol dirigir-se cap a Déu. Ha trobat una llum, una llum que es reflecteix amb força en el seu interior, que hi encén un foc, i ha de posar-se en camí seguint-la, amb humilitat, però amb una gran confiança, donant-li més crèdit que a la pròpia llum del migdia..."
Seguir


El P. Joan Badia a la NoLlegiu

La llibreria Nollegiu, que es defineix com "agent actiu en la difusió de la lectura", va oferir una sessió de diàleg amb Joan Badia i Morera, prior dels carmelites descalços de Barcelona, a propòsit de santa Teresa de Jesús. Diu el programa: "Cal fer una lectura autèntica dels textos de santa Teresa, endinsar-se en les seves paraules per veure perquè continua essent un referent. S'ha d'eliminar el vernís que ja en vida seva i en els segles posteriors ha ocultat la seva obra, i la de tots aquells que la van entendre. Santa Teresa és dona, és escriptora, és mare i fundadora de l'orde carmelita descalç".
Podeu seguir aquesta conversa a: Nollegiu cat


Intervenció del P. Agustí a la Setmana de la Bíblia

Aquest dilluns, 24 de gener, a les 5 de la tarda i en el marc de la Setmana de la Bíblia, el P. Agustí Borrell farà una intervenció titulada "L'evangeli de Lluc, un cant de consol i esperança", que es podrà seguir a través del web de la Setmana de la Bíblia
Per documentar una mica aquest tema, el P. Agustí, vicari general del Carmel teresià i secretari de l'Associació Bíblica de Catalunya, va ser entrevistat a la pàgines de La Vanguardia en l'edició dominical d'ahir.


El Carmel a UcraÏna: vida al mig de la guerra

Publicat al web De la rueca a la pluma:
«Amb aquest video, compartim el testimoni del nostre germà P. Józef Kucharczyk, delegat de l'Orde a Ucraïna. Ens explica com és la vida de la comunitat en plena guerra, i que la visita del P. Miguel Márquez durant la Setmana Santa ha estat per a ells un signe de Resurrecció.
Continuem pregant per la pau.
També es pot llegir la crònica de la visita del P. Miguel en aquest enllaç».


Projecte "Mulier fortis, mulier docta"

Hi participa, entre altres, la Universitat de Barcelona

‘Mulier fortis, mulier docta’. Hibridisme literari i resistència en les comunitats carmelites posteresianes (ss. XVI i XVII) és un Projecte de Recerca finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació que finalitzarà el 2024. Hi participen investigadors de diferents universitats de Madrid, Granada, Barcelona, Salamanca, Comillas, Cantàbria, Estats Units, Regne Unit i Itàlia.
Aquest Projecte té l’origen en el Congrés Internacional celebrat a Madrid l'octubre de 2015, amb motiu del V Centenari del naixement de Santa Teresa. Molts dels investigadors que van participar en el Congrés, després de diversos anys de maduració de les línies de recerca i de no poques decepcions, ara reprenen l'oportunitat d'aprofundir en el llegat teresià, el qual mereix una recerca pròpia i específica per a la recuperació del patrimoni literari i un major coneixement de l'escriptura femenina i de l'entorn conventual, en concret el carmelità, i també per aprofundir en la recepció literària de la figura i escrits de la Santa segle i mig després de la seva mort, sobretot a Espanya i Itàlia.
Més informació.


Veu per a la dona: "Libro de Recreaciones"

María de San José (Salazar), una de les primeres carmelites descalces, potser va ser la que va captar i assimilar millor l'esperit teresià. Un dels temes que ens permet percebre aquesta comunió d'idees i sentiments amb la mare fundadora és la consciència de la dignitat de la dona. Ambdues alcen la veu contra les traves que posen els homes perquè la dona pugui viure i desenvolupar en plenitud els seus valors, sense haver de reduir-se al silenci. Teresa de Jesús ironitza sobre els “jueces de este mundo que, como son hijos de Adán, y en fin, todos varones, no hay virtud de mujer que no tengan por sospechosa» (CE 4, 1). En el següent fragment del "Libro de las Recreaciones", María de San José duu a terme una crítica, entre solapada i explícita, quallada d'ironies, a una sèrie de tòpics sobre la dona —assumits com a veritats irrefutables per molts homes, principalment eclesiàstics— que estan en l'arrel de la secular subordinació de la dona a l'home. Seguir.

Dones, mística i convicció

Amb motiu del Dia de la dona, 8 de març, i dels 400 anys de la canonització de santa Teresa de Jesús, la Biblioteca Pública Episcopal del Seminari de Barcelona presenta una exposició dedicada la Santa d'Àvila.
Data: del 7 al 31 de març de 2022.
Lloc: Sala de lectura de la Biblioteca Episcopal (Seminari Conciliar de Barcelona, c/ Diputació, 231, 08007 Barcelona).Retir de Quaresma online

Textes per viure la Quaresma preparats pels Carmelites de París. Traducció al castellà de María José Poveda Ruiz OCDS, Espanya. Registrar-se

Missatge de Quaresma

Missatge del papa Francesc per la Quaresma: ‘No ens cansem de sembrar el bé’. Llegir sencer

Missatge per la pau a Ucraïna del prepòsit general P. Miguel MárquezHa mort Mons. Antoni Vadell i Ferrer, bisbe auxiliar de Barcelona

El Bisbe Toni ha mort a les 5.45 h de la matinada d’avui, dia 12 de febrer, festa de santa Eulàlia, patrona de Barcelona. Església de Barcelona

Defunció del P. Rómulo Cuartas

A causa d’una mala caiguda, el passat mes de desembre va morir a Àvila el P. Rómulo Cuartas, un dels valors més prestigiosos i apreciats de l’Orde, amb una gran trajectòria com a pedagog, formador i teòleg. Autor d’un extens llegat de publicacions, també exercí diferents càrrecs de responsabilitat i actualment era subdirector del Centre Internacional Teresià i Santjoanista d’Àvila (CITeS). El P. Rómulo, que visità fa un temps algunes cases de la nostra antiga província en una sèrie de xerrades del Curs de Formació, tenia 73 anys i era natural de Colòmbia.

El P. Miguel Márquez entrevistat a la revista Teresa de Jesús

La revista Teresa de Jesús, que publiquen els carmelites d'Àvila, ofereix una interessant entrevista al general de l'Orde, P. Miguel Márquez. Es pot llegir en aquest enllaç: Revista Teresa de Jesús