logo

NOTÍCIES    PROGRAMA    SANTA TERESA    INSCRIPCIÓ   CONTACTE   ÀLBUM FOTOGRÀFICPublicades les actes del V Congrés d'Espiritualitat

Ja s'ha publicat el llibre amb els textos de les intervencions dels ponents, testimonis i conferenciants del V Congrés d’Espiritualitat celebrat Lleida com a cloenda a Catalunya del V Centenari del naixement de santa Teresa. Editat per Publicacions de l’Abadia de Montserrat, el llibre porta el mateix títol del congrés “La interioritat habitada. El testimoni de Teresa de Jesús”.

Art i espiritualitat: la interioritat habitada

Els dies 23, 24 i 25 d'octubre s'ha celebrat a Lleida el V Congrés d'Espiritualitat sota el títol "La interioritat habitada". Vaig tenir l'honor de ser convidada pels Carmelites Descalços a participar en una de les taules rodones que es van organitzar per tal d'explicar la meva mirada de l'art com a camí a l'espiritualitat.
Llegir tot l'article de Goretti Pomer per Catalunya Religió
.

Més enllà del V Centenari

Uns altres protagonistes del congrés lleidetà seran el vicari general del Carmelites Descalços Agustí Borrell i el P. Miguel Márquez, provincial de la Província Ibèrica de Santa Teresa.
A més de presidir la inauguració de les jornades, el P. Agustí pronunciarà la conferència de cloenda programada per a la tarda del diumenge. El títol ja és tota una declaració d'intencions de cara al futur: "És temps de caminar. Més enllà del V Centenari de Santa Teresa".
Per la seva part el P. Miguel, que també estarà present a la sessió inaugural per donar la benvinguda als assistents, presidirà l'Eucaristia del dissabte a la tarda.

Festival de cançó sobre santa Teresa

El festival de música teresiana que clourà el V Congrés d'Espiritualitat de Lleida serà protagonitzat, entre altres, pel cantautor badaloní Lluís Platero, membre de la comunitat carmelitana de Badalona.
En Lluís Platero és l'autor de tot el seu repertori musical. Les seves cançons se sustenten en la complicitat amb el seu auditori. En Lluís canta, però a la vegada observa i capta l'ambient, perquè la seva intenció és penetrar a l'interior de les persones per proposar "coses" i crear ambients de reflexió. En són un bon exemple els seus muntatges "Gra de sorra", "Camí de pau" i les cançons sobre santa Teresa de Jesús que han estat cantades repetidament aquest any del cinquè centenari teresià.

Descomptes de RENFE

Mitjançant Turisme de Lleida s'ha aconseguit un 35% de descompte en els bitllets de tren per totes aquelles persones que vinguin al congrés amb aquest mitjà de tranport.
Cal omplir el document adjunt i seguir les intruccions que s'indiquen per poder-se beneficiar.

El director del CITeS convidat al Congrés

El P. Javier Sancho, carmelita descalç, doctor en Teologia i actual director del "Centro Teresiano y Sanjuanita" (CITeS) d'Àvila, és un del convidats per l'organització del Congrés per parlar de la vida interior segons santa Teresa de Jesús, un dels punts principals del programa.
El P. Javier és professor de teologia i espiritualitat a Àvila i Burgos i codirector de la càtedra de Santa Teresa de la Universitat Pontifícia de Salamanca. També és autor de nombroses obres i de més d'un centenar d'articles sobre temes relacionats amb l'espiritualitat i la mística i místics del Carmel, principalment.

Ponents i Testimonis

El matí de la tercera jornada del Congrés ofereix un programa molt interessant que girarà sobre la ponència "La interioritat teresiana avui" amb dos ponents i sis persones que oferiran el seu testimoni personal. En el grup dels laics, el tema serà comentat per l'escriptora Laia de Ahumada, a la qual acompanyaran amb el seu testimoni la teresiana Anna Almuni, delegada d'apostolat seglar de Barcelona; l'advocat Jordi Lloret, del Carmel Seglar, i Miquel Mora, de la Fundació Ca n'Eva.

Pel que fa al grup de Vida Consagrada, la ponència serà comentada per la carmelita descalça Anna Boj i el testimoni personal anirà a càrrec de Joan Maria Mayol, monjo de Montserrat; la teresiana Victòria Molins, escriptora i activista social, i Irene Obradors, carmelita missionera.

Laia de Ahumada al Congrés

La filòloga i escriptora Laia de Ahumada participarà, la tercera jornada del Congrés de Lleida, amb la ponència "La interioritat habitada", de la qual el web Castell Interior n'ofereix un petit resum.


"M'agradaria que vinguéssiu"

Anna Boj, carmelita descalça de Mataró, ens convida a participar en el V Congrés d'Espiritualitat de Lleida que ha cloure l'any del centenari teresià.

“Si Teresa de Jesús volviera hoy”, el musical

El musical “Si Teresa de Jesús volviera hoy” forma part del programa d’actes que embolcallen el proper Congrés d’Espiritualitat de Lleida. L’obra, produïda per la Família Teresiana d’Enric d’Ossó en ocasió del V Centenari teresià, és la recreació d’una suposada visita de la santa d’Àvila a la Barcelona d’avui, segons guió de la religiosa teresiana M. Victòria Molins basat en la primera part del seu llibre homònim editat per Monte Carmelo. La part musical és obra del marista Toni Torrelles.
El director badaloní Albert López Vivancos mou un grup format per professors, pares, mares i alumnes del col·legi de les Teresianes, amb Mar Fernández en el paper de santa Teresa, fins a un total de 45 persones encarregades de portar a l’escenari del Teatre Municipal de l’Escorxador de Lleida aquest musical de gairebé una hora i mitja de durada.
L’entrada a la representació serà gratuïta pel congressistes prèviament inscrits.
Vídeo promocional

Objectius

Teresa de Jesús va dur a terme una gran activitat com a fundadora de comunitats religioses i com a escriptora. La seva vitalitat incansable provenia d’una forta vida interior, gràcies a la qual se sentia en una intensa relació d’amor amb el Déu que habita el nostre “castell interior”.
La societat occidental, que en molts aspectes és tan indiferent al fet religiós, veu créixer en temps recents un interès notable per l’espiritualitat, la meditació i la interioritat. Moltes persones busquen en el silenci i la interiorització una resposta a la recerca de sentit i de pau.
En la cloenda del V Centenari del naixement de santa Teresa de Jesús, ens preguntem com ella ens pot ajudar a trobar el camí d’una vida interior sense la qual la vida cristiana seria buida i feixuga.

Destinataris

El Congrés s’adreça a tots els cristians interessats a compartir la seva experiència i la seva reflexió sobre els temes proposats.

Dinàmica

Durant els tres dies programats, es combinarà el treball de reflexió i de diàleg amb les celebracions de la fe.
Les conferències generals, a càrrec d’especialistes, oferiran elements de reflexió sobre la recerca actual d’interioritat i sobre la figura de Teresa de Jesús. En cada una de les seccions es durà a terme un treball més específic, amb ponències, testimoniatges personals i diàleg obert.
També hi haurà activitats culturals relacionades amb Teresa de Jesús.Lleida respon a la demanda de vida interior amb Santa Teresa
Publicat a Catalunyareligió.cat

(Laura Mor –CR/Lleida) Retorn als místics cristians. El Vè Congrés d'Espiritualitat que han convocat els Carmelites Descalços aquest cap de setmana al Santuari de Santa Teresina de Lleida ha refrescat el missatge de Santa Teresa de Jesús a un centenar i mig de participants. La trobada constata que hi ha “set de Déu” i que una vida interior plena només té sentit si serveix per obrir-se a les necessitats del món.
Llegir tot l'article.

Santa Teresa protagonista del V Congrés d'Espiritualitat

El gran interès que despertà la figura de sant Joan de la Creu amb motiu de la celebració del IV Centenari de la seva mort, l'any 1991, va decidir als responsables de la província catalanobalear a organitzar un congrés d'espiritualitat per aprofundir en el seu pensament, tan rellevant per a l'espiritualitat cristiana. Gairebé 500 persones van participar d'aquella primera experiència que tingué lloc al Santuari de Santa Teresina de l'Infant Jesús de Lleida.
Han passat 24 anys des d'aleshores. En aquest interval, s'han celebrat tres congressos més centrats en les personalitats de santa Teresina, Edith Stein i sant Pau. De tot ells és possible seguir les reflexions dels diferents especialistes i testimonis en els llibres publicats amb els reculls de totes les aportacions.
Amb la clausura del V Centenari del naixement de Santa Teresa de Jesús, és ella qui pren el relleu i el protagonisme del proper Congrés d'Espiritualitat. Ella, com diu el programa, "ens pot ajudar a trobar el camí d’una vida interior sense la qual la vida cristiana seria buida i feixuga."

El marc del Congrés

El Santuari de Santa Teresina de l'Infant Jesús de Lleida serà, com en les quatre edicions anteriors, el marc del V Congrés d'Espiritualitat. El Santuari, que està situat a la plaça de les Missions, acull la parròquia del mateix nom, la Llar de Jubilats Santa Teresina, el Casal Pare Palau i altres activitats pastorals i socials. És seu de la revista "Pluja de Roses". Més informació.

Ponents i Testimonis

Per parlar sobre "La interioritat en el cristianisme actual" hi haurà dues ponències. La primera, en el grup de laics, anirà a càrrec de Joan Viñas, exrector de la Universitat de Lleida i actual director de l'Acadèmia Mariana d'aquesta ciutat. Amb ell, aportaran el seu testimoni Ana Ludovid i Immanuel Elgström, del grup "Cor Nou"; Goretti Pomé, artista plàstica i el periodista de Ràdio Estel i Catalunya Cristiana Ignasi Miranda.

L'altra ponència, adreçada al grup Vida Consagrada, serà presentada pel jeuïta Jesús Renau, i el testimoni personal serà Octavi Vilà, monjo de Poblet; la dominica de la Presentació Concepción García i de Clara Pujadas, verge conagrada.

Morando

Morando, el recital-pregària que presenten el poeta Javier Bustamante i els músics Núria Cervera i Joan Miró, obrirà els actes del Congrés d'Espiritualitat malgrat que no figura en el programa, ja que l'espectacle s'ha incorporat amb posterioritat a la seva edició.
Morando és un recital poètic-musical basat en Las Moradas, de santa Teresa de Jesús. És un acostament a l’obra de la Santa que vol ser pregària i evocació artística alhora. Seguint les pases de Las Moradas, és un itinerari que ens va endinsant en la humanitat de cadascú per trobar-nos amb la divinitat que mora dins nostre. Poemes de Teresa de Jesús, tant recitats com musicats, van dialogant amb poemes nous inspirats en la seva obra. De manera sintònica, música de diverses procedències i èpoques recreen el segle XVI que va viure la Santa, complementant-se amb composicions actuals de caire devocional i meditatiu.

Vamos andando por estas moradas
cual niños jugando en un bosque de cristal,
escarpamos inexpertos las geografías del alma
a veces confiados, a veces temerosos
mas, cuando alcanzamos la honda cima,
una paciencia nos abraza:
un Algo nos basta que no sabemos pronunciar.

Morando vol ser també un homenatge a Teresa, aquella dona de síntesi que va viure una íntima amistat amb Jesús i va trobar que aquest tresor que no era per a ella sola, sinó que havia d’estar a l’abast de tothom. Cada obra seva anava encaminada a portar-nos als braços de Déu.


La recerca espiritual en la societat postmoderna

Josep Otón, doctor en història i estudiós de l'espiritualitat, ens convida al Congrés d'Espiritualitat de Lleida. A la conferència inaugural parlarà de l'interès per l'espiritualitat que s'està donant en el món d'avui .

Precisament, Josep Otón va presentar fa uns dies a la Casa del Llibre de Barcelona el seu darrer llibre "Laberintia", una novel·la d'intriga on el laberint és una metàfora sobre la recerca interior i el sentit de l'existència. L'autor ha editat també altres novel·les i nombrosos assaigs. Tot i que moltes vegades el seus escrits van dirigits al lector juvenil -Josep Otón treballa en el món de l'ensenyament- són perfectament consumits pel públic adult per la qualitat de la seva narrativa i la profunditat dels temes que desenvolupa.

Darreres publicacions dels convidats

De la importància dels nombrosos convidats al Congrés en parlen, a més del seu conegut historial, la seva incansable tasca pastoral, social i divulgadora.
Precisament en tenim una bona mostra en aquestes darreres publicacions d'alguns d'ells:
Josep Otón presentarà, el dijous 17 de setembre a la Casa del Llibre de Barcelona, una nova obra, la novel·la Laberintia. Segons l'autor, " Laberintia ens convida, a través d’una trama d’intriga ambientada en un monestir medieval, a fer l’experiència de la pròpia interioritat ajudats per la metàfora del laberint.
Laia de Ahumada ha presentat fa poc "Espirituals sense religió", un recull d'entrevistes a persones que viuen la seva interioritat des d'una percepció pròpia i lliure, però que conflueixen en l'amor a la pau i al seu entorn.
Javier Sancho, carmelita director del CITeS d'Àvila, ha publicat darrerament "Orar con santa Teresa", en formats paper i digital. "Per Teresa, diu Sancho, el veritable seguidor de Crtist és l'orant, és a dir, aquell qui fomenta l'amistad amb Ell".
Jesús Renau, jesuïta, autor de diverses obres, ha publicat ara fa un any "La vida interior", "un intent de comprensió de com podem anar creixent interiorment en l'itinerari de la serenitat, la saviesa i la donació als altres", segons el propi autor.
Cor Nou acaba de presentar un nou CD, aquesta vegada relacionat amb l'espiritualitat carmelitana "Aires del Carmelo", amb poemes musicats de santa Teresa, sant Joan de la Creu i un de santa Teresina de Lisieux.

Cor Nou participarà al Congrés

L' Anna Ludevid i l'Immanuel Elgström, matrimoni de Cardedeu, tan a títol individual com a testimonis de la seva experiència personal, com també formant part del grup "Cor Nou", amb acompanyament d'altres músics, participaran en el Congrés d'Espiritualitat de Lleida.
Ells mateixos expliquen que els seus cants "neixen de l’interior i volen ser instrument de la gràcia de l’Esperit Sant per arribar als cors assedegats o ferits." Entre el seu repertori hi ha unes quantes cançons amb lletra de santa Teresa de Jesús i de sant Joan de la Creu.

Invitació al Congrés

El P. Agustí Borrell, Vicari General dels carmelites Descalços, ha adreçat una carta a tota la família teresiana convidant a participar en el Congrés d'Espiritualitat que se celebrarà a la ciutat de Lleida del 23 al 25 d'octubre, i que serà l'acte de cloenda a Catalunya de l'any del V Centenari del naixement de santa Teresa de Jesús.
Llegir la carta

Perico Pastor

El dibuix de santa Teresa de Jesús que acompanya tota la documentació oficial del proper Congrés d’Espiritualitat de Lleida és obra del conegut artista de la Seu d’Urgell Perico Pastor.
No és la primera vegada que Perico col·labora amb els organitzadors del congrés. Ja ho va fer a l’anterior, dedicat a sant Pau, aportant una imatge amb la seva visió personal de l’Apòstol dels Gentils. Ara també ho ha fet, amb la seva habitual generositat.
Seguint en l’àmbit religiós, Perico és autor de les il·lustracions de les noves edicions, en diferents formats, de la Bíblia Catalana Interconfessional i de dues obres de gran format per a la capella de l’Eucaristia i dels Nous Màrtirs de la basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor de Barcelona.
L’obra de Perico Pastor, però, és molt àmplia i d’una gran trajectòria artística. La seva pintura agradarà o no, però mai deixa indiferent ningú. Ell mateix, en el catàleg d’una recent exposició a Badalona, escrivia: “no hi ha un intent de reflectir la vida, de capturar un instant, de fixar res (…) sinó que he aconseguit deixar sobre el paper el rastre del plaer de fer un dibuix satisfactori…”.
Carmelites descalços Catalunya i Balears


CASTELL INTERIOR
Santa Teresa i els carmelites descalços a Catalunya


Web del V Centenari de Santa Teresa a Catalunya i Balears

disseny: e.masdeu - badalona