P. Miguel Márquez,
nou provincial

Consellers provincialsPREPARATIUS: 4-2-15

PRIMER DIA: 5-2-15
COMENÇA EL CAPÍTOL
HOMILIA DEL SUPERIOR GENERAL
ELECCIÓ DEL NOU PROVINCIAL
P. MIGUEL MÁRQUEZ
PRESENTACIÓ D'INFORMES

SEGON DIA: 6-2-15
HOMILIA DEL NOU PROVINCIAL
TREBALL PER COMISSIONS

TERCER DIA: 7-2-15
INFORME COMISSIONS DE FORMACIÓ I PASTORAL JOVENIL-VOCACIONAL
INFORME COMISSIÓ D' APOSTOLADO ESPECÍFIC
I ELECCIÓ CONSELLERS PROVINCIALS

QUART DIA: 8-2-15
EUCARISTIA I DEBATS

CINQUÈ DIA: 9-2-15
INFORME COMISSIÓ DE GOVERN
ELECCIÓ DE SOCIS PEL CAPÍTOL GENERAL
EL BISBE D'ÀVILA AMB EL CAPÍTOL

SISÈ DIA: 10-2-15
PREGÀRIA PER LES VOCACIONS I
VOTACIONS DE LES ORDENACION S CAPITULARS

SETÈ DIA: 11-2-15
DARRERS INFORMES
ELECCIÓ D'ALGUNS PRIORS

VUITÈ I ÚLTIM DIA: 12-2-15
ACABA EL CAPÍTOL PROVINCIAL EXTRAORDINARI
MISSATGE CAPITULARLa nova Província Ibèrica comença avui, 4 de febrer, el seu capítol provincial Extraordinari

El Seminari Diocesà d'Àvila acollirà des d'avui 4 de febrer i fins al proper dia 12 el Capítol Extraordinari de la nova Provincial Ibèrica de Santa Teresa de Jesús. Un total de 56 religiosos participaran en l'Assemblea Capitular, entre els quals es troben el Superior General de l'Ordre dels Carmelites Descalços, Saverio Cannistrà, els Superiors provincials de les antigues províncies suprimides amb els seus Consellers Provincials, i 28 delegats triats per tots els religiosos de la nova província.
El Capítol Extraordinari, l'obertura oficial del qual serà a última hora de la tarda d'avui amb el rés de vespres, haurà d'abordar entre altres temes l'elecció del primer Superior Provincial que estarà al capdavant de la nova Província Ibèrica, composta per uns 300 religiosos a Espanya, Amèrica Llatina i Àfrica. A més de l'elecció de Superior Provincial i dels consellers que formaran el denominat Consell Provincial, el Capítol abordarà diferents temes de règim intern de la província religiosa i reflexionarà sobre alguns temes d'interès per a la vida espiritual i comunitària.
El Capítol Provincial és l'òrgan sobirà de la Província, i d'ell emanen les directrius i nomenaments principals que regiran fins al proper capítol.


PRIMERA JORNADA
Comença el Capítol

Després de la designació i elecció dels secretaris capitulars i dels escrutadors per a les votacions, han començat els treballs capitulars que en el matí d'avui s'han centrat en la presentació d'informes per part dels Superiors Provincials i delegats de zona.
En els seus informes han ressaltat de manera esquemàtica les línies d'acció de cadascuna de les antigues províncies, així com l'estat dels religiosos i les principals obres apostòliques.
La segona sessió del matí ha estat dedicada íntegrament als informes econòmics oferts pels administradors provincials.

Homilia del Superior General

“Aquest capítol és el punt de partida d'un camí que volem fer junts com a comunitat de germans que s'estimen i tenen confiança els uns en els altres”, ha assenyalat el P. Saverio Cannistrà, Prepòsit General de l'Ordre, durant la celebració de l'eucaristia que ha presidit avui i amb la qual ha començat la primera jornada capitular. br> En la seva homilia, el P. Saverio ha convidat als capitulars a veure la novetat d'aquesta província, no només com una realitat merament jurídica, sinó com "una estructura nova que necessitem «aunque es de noche», encara que de vegades no ho comprenguem del tot”. Una invitació a afrontar aquesta novetat “sense cap por”.
“Necessitem no simplement canvis, sinó un gir radical per ser capaços de respondre a alllò que el Senyor ens està demanant a través dels innombrables signes de la història”, ha demanat el P. Cannistrà. Un gir radical fonamentat en el missatge que Jesucrist fa en l'evangeli i pel qual només és imprescindible “«una determinada determinación de caminar» com diria santa Teresa, una força assentada en la nostra formació i recolzada en un Amic que pugui compartir el risc i la incertesa del camí”, va afirmar.
El . General va concloure la seva homilia recordant que “Jesús està enmig nostre i només hem d'adonar-nos de la seva presència i acollir la seva paraula i invitació a posar-nos en marxa”

Elecció del nou provincial

Durant la primera sessió de la tarda d'avui el Capítol Provincial ha procedit a l'elecció del Superior Provincial de la nova província Ibèrica. Escrutats els vots, el P. Miguel Márquez ha obtingut la majoria necessària per ser triat Provincial.
Després de rebre el nomenament i fer la professió de fe davant el P. Saverio Cannistrà, general de l'Orde, tots els assistents, cantant el Te Deum, han prestat obediència el nou Superior Provincial que ha rebut l'abraçada de tots els capitulars.


P. Miguel Márquez

Llicenciat en Teologia Dogmàtica per la Universitat Pontifícia de Comillas (Madrid), Miguel Márquez Calle és el primer Superior Provincial de la nova Província Ibèrica de Santa Teresa de Jesús dels Carmelites fins al 2017.
Miguel Márquez va néixer l'any 1965 en Plasència(Càceres). Va fer la seva primera professió religiosa a l'Ordre dels Carmelites descalços l'1 octubre de 1985 i va la seva professió solemne el 1989. Ordenat sacerdot el 23 de juny de 1990, ha exercit nombrosos càrrecs de govern. Superior Provincial de Castella de 2009-2011 i 2011-2015, ha estat Conseller Provincial en diverses ocasions, superior local de diverses comunitats i mestre d'estudiants a Salamanca durant 10 anys.
Ha publicat nombrosos articles en diverses revistes i és autor de llibres de gran èxit com: “Hacia dónde mirar. Espiritualidad en la vida cotidiana”, “Amar no es acertar. Espiritualidad para náufragos” o “A la puerta de la cueva…Experiencias de Dios a la intemperie”.

Presentació d'informes

Després de l'elecció de provincial, l'última sessió de la tarda ha estat dedicada a la presentació d'informes per part d'algunes de les comissions precapitulars sobre editorials, col·legis i mitjans de comunicació.
Els pares Sebastián García i David Jiménez van presentar davant l'assemblea capitular el projecte d'elaboració d'una nova web per a la província Ibèrica en la qual es reflecteixi la nova realitat de la província de Santa Teresa de Jesús. Es tracta d'un projecte que comença ara el seu camí i pretén estar operatiu en els propers mesos.
El segon informe rebut per l'assemblea capitular es va centrar en tasca i recorregut dels col·legis. El P. Ricardo González va presentar l'itinerari que des dels diferents centres educatius i províncies s'ha dut a terme en els últims anys. Els diferents equips directius i de professorat han desenvolupat un camí d'acostament, coneixement i elaboració d'idearis i identitat comuna.
Posteriorment els capitular es van desplaçar a l'Església de la Santa per assistir a la Vespres Solemnes.


SEGONA JORNADA
Homilia del nou Provincial

El nou Superior Provincial de la província de Santa Teresa de Jesús, P. Miguel Márquez, ha presidit l'eucaristia amb la qual els capitulars han iniciat aquest matí la segona jornada del capítol Extraordinari. Durant la seva homilia, el P. Miguel, ha recollit la invitació de l'evangeli i de la pròpia Santa a “Caminar en la verdad”, a deixar de banda les pors per llançar-nos a “proclamar amb la parresía dels primers cristians una veritat que ens crema dins i que no és altra cosa que la passió per Crist”.
El P. Provincial ha demanat que no ens deixem “arrossegar per psicologies de derrota”, sinó més aviat que ens connectem a les fonts de l'alegria, essent “ànimes animoses”, perquè “no ens va la vida en nosaltres mateixos, sinó en el que estem anunciant”. “Quan es parla tant d'estratègies”, ha assenyalat “la millor és imitar la passió de Teresa per Jesús”. Així mateix, el P. Miguel ha confessat no sentir-se “amb les forces necessàries per anar endavant, però quan reso el salm 26, hi ha alguna cosa interior que se m'enforteix”. És “l'armadura dels humils, que són els veritablement forts perquè saben on són les seves arrels”, ha declarat.

Treball per comissions

La jornada d'avui ha començat a l'aula capitular amb la lectura i aprovació de les actes del dia d'ahir. Posteriorment s'han creat diverses comissions per temes: Pastoral Vocacional, Formació, Missió, Govern, Economia, Reestructuració i Normes de vida. Les comissions romandran reunides estudiant temes i propostes al capítol durant tota la jornada.


TERCERA JORNADA
Informe de les Comissions de Formació i Pastoral Jovenil-vocacional

A primera hora els capitulars han començat la jornada amb la celebració de l'eucaristia presidida pel P. Francisco J. Berbell, encomanant a la Verge del Carmen els treballs capitulars del dia i de manera especial pregant per les vocacions a la família carmelitana.
Una vegada a l'aula capitular, i després de llegir i aprovar les actes del dia anterior, el capítol ha donat la benvinguda al Superior Provincial de Portugal i President de la Comissió de Formació de la Conferència Ibèrica de Provincials, P. Joaquín da Silva Teixeira. La primera sessió ha estat centrada en l'Informe de la Comissió de Formació i en la informació sobre el projecte misional de la Conferència Ibèrica de Provincials a Timor-Est.
El P. Teixeira ha presentat el treball que la comissió està realitzant en el camp formatiu i ha recordat el camí recorregut en els últims anys. A més, ha volgut assenyalar els esforços per anar definint criteris de discerniment per a les diferents etapes formatives.
També va assenyalar algunes de les propostes concretes que la pròpia comissió ha enviat als provincials, tals com l'actualització de la Ràtio Ibèrica de Formació, l'acompanyament dels religiosos després de la Professió Solemne, i continuar amb l'aposta d'una bona formació filosòfica i teològica, entre altres. Finalment, s'ha demanat al P. Joaquím que informés breument sobre el projecte misional a Timor-Est assumit pels provincials de la Conferència Ibèrica.
El P. Antonio Jesús ha presentat, en la segona sessió, els resultats de la comissió capitular de Pastoral Juvenil-vocacional. Una pastoral qualificada dels “fronts més necessitats del nostre apostolat”.
La comissió ha ofert als capitulars un conjunt de propostes entre la qual va ressaltar la creació d'una comunitat amb l'objectiu específic de dinamitzar la pastoral juvenil-vocacional carmelitana de la província. L'Assemblea Capitular ha obert un enriquidor debat sobre diversos aspectes d'aquestes propostes: Comunitat específica, seminari menor, dedicació exclusiva,...
En un segon moment, també s'han comentat les propostes ofertes per aquesta comissió sobre la Formació: formadors i cases formatives.

Informe de la Comissió d'Apostolat Específic i elecció de Consellers Provincials

Els informes de la comissió sobre l'Apostolat específic han centrat els treballs de la primera sessió de la tarda, presentat pel P. Fernando Donaire. Aquesta comissió ha presentat les propostes sobre les Editorials i publicacions, les cases d'oració i d'espiritualitat, museus i l'organització d'exercicis espirituals, setmanes de formació permanent i la formació de professors.Tots aquests temes han estat debatuts a l'aula i finalment s'ha instat a la comissió que refaci les propostes a fi de prendre una forma per ser votada per l'Assemblea Capitular.

Elecció de Consellers. El P. Provincial ha proposat, al final de la primera sessió de la tarda, procedir a l'elecció dels Consellers Provincials en l'última sessió de la tarda.
Proposats els candidats pel P. Miguel Márquez, s'ha procedit a l'elecció dels Consellers Provincials, resultant escollits els següents religiosos: Pedro Tomás Navajas, Agustí Borrell, Francisco Berbell i José Francisco Santarrufina.
Després els nous Consellers Provincials van fer la professió de fe davant el P. General i els Capitulars.


QUARTA JORNADA
Eucaristia i debats

Després de celebrar junts l'Eucaristia presidida pel pare Jorge Presentado, Vicari regional d'Uruguai, Paraguai i Bolívia, i pel pare Emile, Delegat Provincial de Costa d'Ivori, aquest matí l'assemblea s'ha reunit en sessió capitular i després d'entonar el cant "Sólo el amor da valor a la cosas el amor",han començat els treballs.
El pare Ricardo González ha presentat les conclusions de l'equip d'Apostolat i Missió (Col·legis, Parròquies, Santuaris i Missions) per donar pas després al debat de tots els capitulars.
Després d'un descans els capitulars s'han tornat a reunir i la comissió d'economia ha presentat el seu treball per ser valorat per tots els germans.
Les dues comissions han pres nota de les aportacions fetes a l'aula per poder presentar a l'aprovació en un altre moment les conclusions.
La tarda d'aquest diumenge queda lliure, sense programa capitular. A les set els assistents estan convocats per resar vespres en el CITES i més tard participar del retaule teresià “Por siempre, siempre, siempre” del cor “A zaga de tu huella” dels Carmelites descalços de Toledo.


CINQUENA JORNADA
Informe Comissió de govern

El P. Agustí Borrell, conseller provincial, ha estat l'encarregat d'exposar les conclusions de la comissió de Govern i organització que ha centrat els treball de la primera sessió del matí d'avui. Aquesta comissió ha abordat temes com l'Equip de Govern provincial; la relació amb el Vicariat, la Delegació i la Conferència Ibèrica de Provincials; Casa Provincial; els diferents equips d'animació d'algunes de les àrees importants de la vida de la província; així com la relació amb les Carmelites descalces i els membres del Carmel Seglar.

Elecció de socis al Capítol General

Durant la segona sessió del matí s'ha procedit a l'elecció de socis i substituts per assistir al Capítol General. Els capitulars han triat, en aquesta ocasió i amb dispensa especial, a cinc socis i cinc substituts. La votació no s'ha acabat en la sessió del matí i s'ha reprès en la primera sessió de la tarda, resultant elegits els següents religiosos com a socis al capítol general: José Fernández Marín, Eduardo Sanz, Carmelo Hernández, Ezequiel García Rojo i Àngel Briñas.

El bisbe d'Avila amb el Capítol

La segona sessió de la tarda va reprendre la presentació d'informes de les diferents comissions. El P. Luis J. F. Frontela va ser l'encarregat de presentar les conclusions de la comissió de reestructuració i de cases de malalts. Els capitulars van dialogar àmpliament sobre el tema i van posposar per a les jornades de demà continuar el debat d'aquesta qüestió.
Finalitzada la sessió van comptar amb la presència del bisbe d'Àvila, D. Jesús García Burillo. El prelat va compartir el rés de vespres i l'oració amb els capitulars i després els va dirigir unes caloroses paraules d'ànim i proximitat en aquest moment tan important pel Carmel a Espanya.
També, va assenyalar la significació que para ell i per a la diòcesi suposa la figura de santa Teresa i la presència viva del Carmel a Àvila i va demanar a tots que sentissin molt propera la seva presència i la seva oració.


SISENA JORNADA
Votacions de les ordenacions capitulars

La jornada d'avui ha començat, com és habitual, amb la celebració de l'eucaristia. Presidida pel P. José Fausto, es va pregar de manera particular per les vocacions a la vida carmelitana.
Els capitulars han treballat tot el dia a l'aula les ordenacions i determinacions capitulars, produint-se moments de gran debat i diàleg. Així mateix, la primera sessió de la tarda s'ha dedicat al treball per cadascuna de les comissions a fi de presentar demà les últimes determinacions a votar pel Capítol.
Al final del matí hem tingut a l'aula la presència del P. Rómulo Cuartas, que en nom del CITES ha presentat la celebració del Congrés Teresià Internacional.

SISENA JORNADA
Darrers informes i elecció d'alguns priors

Els capitulars han rebut avui les conclusions definitives per part d'algunes de les comissions i han estat votades i aprovades per l'Assemblea. En concret s'han presentat les referents a la Pastoral juvenil i vocacional, per part de l'Antonio Jesús Hernández; Apostolat específic, per part de Fernando Donaire; Govern, per part d'Agustí Borrell; Altres apostolats, presentat per Ricardo González; Reestructuració i malalts, a càrrec de Luis J. F. Frontela; i d'Economia i Comunió de Béns, per Juan José Herrero.
Aquestes exposicions i votacions han ocupat pràcticament tota la jornada. L'última part de la sessió final s'ha dedicat a l'elecció d'alguns dels superiors de les 10 cases assenyales pel propi capítol. Han estat triats: P. Antonio Jesús Fernández, prior de Còrdova; P. Fernando Donaire, prior d'Úbeda; P. Sebastián García, prior de València i P. Miguel Hernansáiz, prior del Desert dels Palmes. Demà conclouran les votacions i el capítol provincial extraordinari.

SETENA I ÚLTIMA JORNADA
Acaba el Capítol Provincial Extraordinari

L'última jornada del Capítol Provincial Extraordinari ha començat, després de la lectura i aprovació de les actes de la sessió d'ahir, amb les restants votacions per a superiors de les cases. Han estat triats els següents religiosos: P. Miguel Valencià, d'Oviedo; P. Roberto Gutiérrez, de León; P. Salvador Ros, de Segòvia; P. David Jiménez, d'Àvila; P. Jesús Sans, de Lleida; i P. Àngel M. Briñas, de Badalona. La resta de superiors per a les altres comunitats seran triats pel Consell Provincial.
Posteriorment el P. Provincial ha pres la paraula per agraïr a tots aquells que van estar en la preparació del Capítol, al P. General Saverio Cannistrà per la seva presència, acompanyament i proximitat. Ha finalitzat la sessió amb la lectura del missatge capitular, redactat pel P. Alfonso Ruiz, i ratificat per tota l'assemblea amb un fort aplaudiment.
Acabada la sessió els capitulars s'han traslladar al convent de la Santa, casa natal de santa Teresa, per celebrar l'eucaristia de clausura que ha presidit el P. General.

Missatge capitular

CAMINEM JUNTS, SENYOR

Estimats germans tots de la Província Ibèrica:

Ja disculpareu que per aquesta vegada i contra el costum, la nostra comunicació no tingui el to solemne dels habituals missatges capitulars i arribi en el to més senzill i fratern d’una carta, com ho demana l’ocasió. Que no per això la seva paraula és més lleugera. Com no perd força, salvades les distàncies, la paraula de la santa Mare, quan al costat dels seus grans llibres ens fa el regal de les seves cartes, i amb elles, retalls de la seva vida i els seus sentiments.

I diem que ho demana l’ocasió, perquè més que compartir idees també nosaltres volem compartir els sentiments que aquests dies hem experimentat. I el primer de tots, un sentiment de goig desbordat. Perquè veníem amb la tristesa al damunt per la llar perduda, aquesta llar que ha estat per a cada un la Província religiosa en què vam néixer i hem viscut, i hem descobert que, de sobte, la nostra fraternitat s’ha eixamplat i s’ha multiplicat per cinc. I que sense haver perdut els germans més propers, ens hem regalat nous germans, disposats a estimar-nos i ajudar-nos, perquè per sobre de les nostres diferències geogràfiques o de procedència, tenim, sobre la mateixa fe, una vocació comuna.

I d’aquesta joia de la proximitat redescoberta neix alhora un sentiment d’esperança. No estem sols. Ara som més. I podem afrontar amb més força el repte que la vida i la societat ens proposen.

Germans com som, volem confessar que de vegades també, en aquests dies, el goig i l’esperança s’han ennuvolat, quan ens hem sentit dir l’escassetat de vocacions, la mitjana de les nostres edats, l’esquinçament d’haver de tancar cases on hem sembrat mitja vida, que per a alguns és una veritable catàstrofe, per molt que la fe ens digui que és necessari que el gra de blat mori perquè pugui donar fruit. I hem confessat sense vergonya els nostres desànims, la nostra incertesa de caminar en la nit, preguntant “On deu portar el camí?” Ens atrevíem fins i tot a dir-li al Senyor com els apòstols, espantats: “No et fa res que ens enfonsem?”

I el Senyor, ho confessem, que ens esperava com sempre, en l’oració ens ha portat a part, també com als deixebles, i ens ha confortat. Primer amb el regal del seu pa de cada dia en l’Eucaristia, que ha fet suportables les jornades i després, sense miracles, amb les paraules que ha posat en boca dels nostres germans. Per exemple les del N. P. General Saverio, el primer dia, quan ens instava a un canvi radical d’actituds per respondre al que Déu ens demana, prenent com a punt de partida el saber i sentir que formem un grup de germans que s’estimen i es tenen confiança mútua, i que han de caminar amb “determinada determinació”, per més que no vegem encara l’estructura nova... perquè és de nit.

I la paraula del nou Pare Provincial, Miguel, que ens convidava a ser, segons la proposta de la santa, “ànimes animoses”, humils, vestits amb l’armadura dels humils que és la confiança, perquè no és hora de presumir, però tampoc de derrota. I caminar sempre “en la veritat”, sense quedar-nos en la segura comoditat del que ja coneixem, establint relacions transparents i complint la proposta teresiana d’estimar-nos de debò els uns als altres, tenint cura de la vida del germà i ajudant-nos a “desenganyar-nos” per poder créixer...

No és sobrer dir que també ens ha confortat el fet de saber que comptàvem amb l’oració que hem sentit propera de tota la família carmelitana. I en particular de les carmelites descalces, a les quals confiem aquí, amb gratitud, la nostra disponibilitat i el desig d’una ajuda mútua fraterna. Sense oblidar els membres de l’Orde Seglar, que també comparteixen amb nosaltres un mateix carisma.

I per si no fos prou, hem sentit diàriament la paraula sempre viva i estimulant de Teresa, la nostra Mare, que ens ha convidat, com no podia ser menys, a “fixar els ulls” en Crist, l’amic i company que no falla mai i que amb la seva companyia amorosa torna suportables tots els camins, i que es fa cada dia trobadís amb nosaltres en la pregària, que ha de ser per això mateix per a nosaltres la dedicació més desitjada. Més encara, ens ha recordat la necessitat d’“enamorar-nos molt” d’Ell, com ella ho va fer, i d’estar atents a les necessitats de l’Església i dels nostres germans, preguntant cada dia, amb lliurament i disponibilitat incondicional al voler de Déu “Què maneu fer de mi?”, sense perdre mai de vista que la nostra fidelitat al voler de Déu es forja cada dia complint aquesta “miqueta” que és al nostre abast, encara que no podem conformar-nos amb mitges tintes perquè estem cridats “a donar-nos del tot al Tot”.

Per cert que al fil de la seva paraula i del reclam d’aquest lliurament total, també ens ha estat estimulant el record dels nostres “germans passats”, però no com va fer ella el d’aquells ermitans del Mont Carmel, sinó el de les nostres germans que més a prop nostre van donar la vida, com a senyal de l’amor millor, en el martiri, i per això ens ha acompanyat una relíquia dels màrtirs de Toledo, convençuts, com va dir la santa, que són “benaurades les vides” que en això es van acabar. I el nostre record ha culminat en l’evocació de la memòria dels darrers germans, amb els quals hem conviscut, morts en aquest altre martiri menys gloriós de la vida i el treball de cada dia, als quals agraïm, sentint-nos els seus hereus, molt del que tenim.

Però a punt ja d’acabar la nostra tasca, i de tornar cadascú a la seva casa de sempre, on ens esteu esperant, creiem que avui ens diu la nostra santa Mare una Paraula que sense ser nova resumeix totes les que li hem escoltat, i és el millor alè que ens regala, ara que ens espera el camí. És la que va escriure també després del primer capítol d’Alcalá: “Ara estem tots en pau... No ens destorba ningú a servir nostre Senyor. Per això, germans... de pressa a servir Sa Majestat... no deixin caure cap cosa de perfecció, per amor de nostre Senyor. Que no es digui per ells el que d’alguns Ordes, que lloen els seus principis. Ara comencem i procurin anar començant sempre de bé en millor” (Fundacions 29,32).

Paraules que volem acollir amb aquella docilitat i entusiasme amb què Fra Joan va escoltar els consells de Teresa, mentre aprenia a Valladolid de la seva boca l’“estil de germanor i recreació”, que després va practicar a Duruelo, a més d’anar a predicar pels pobles, i que va desencadenar el goig de la santa fins a assegurar que era més gran mercè la que el Senyor li feia en fundar les cases dels frares que les de les monges (Fundacions 14,12).

Però no és hora de gloriar-nos. És simplement, germans, seguint la paraula de la santa: hora de caminar...

I a nosaltres només ens queda, si hem de acreditar-nos com a bons fills seus, acollir la seva proposta, i prometre al Senyor, alhora que ratifiquem la nostra fe convençuda en Déu que ens acompanya i la nostra confiança en els nostres nous germans de camí: CAMINEM JUNTS, SENYOR. Junts, sí, com a germans, amb el Senyor enmig nostre, que ens va convocar i ens acompanya.

Àvila, 12 de febrer del 2015.