PORTAL    D'ON VENIM    FOTOS I VÍDEOSGR 2 - LA JONQUERA - BADALONA

Etapa 15: Montcada - Badalona

Data: 28 de gener 2017
Assistents: 21
Itinerari: Montcada - Sant Pere de Reixach - Badalona
Distància: 15,8 qmts

El primer comentari que s’ha de fer avui és que no ha estat estrictament la darrera etapa oficial del prolongat GR2. Mancava per fer el tram Montmeló – Sant Adrià de Besós, però aquesta, a part de ser una mica llarga, és un passeig (bonic, això sí) però lluny del senderisme de muntanya que agrada a aquest grup de caminadors. Per això, s’ha organitzat una alternativa per arribar a Badalona i donar per acabat aquest GR2 que van començar fa un any a La Jonquera (23 de gener de 2016) i que hem realitzat en 15 etapes.

El company Josep M. ha proporcionat el recorregut: Montcada (estació tren) – Font del Tort – Coll de Moià – Sant Pere de Reixac – Font dels Caçadors – Turó de les Maleses (amb el poblat ibèric) – Turó de la Coscollada – Font de l’Amigó – Hospital “Can Ruti” (final previst inicialment) – Rambla de Badalona.

Un cop més s’ha de constatar la bona sort (o “pacte amb Sant Pere”) que tenim referent al temps. El dia anterior i la nit ha estat plujosos, però al matí sense pluja. Dia més aviat calorós.

El desplaçament fins a Montcada s’ha fet amb tren. Per tant, pressupost baratet per la caminada d’avui. Camí molt bonic i molt interessant, encara que una mica dura la pujada al turó de les Maleses.

S’ha de destacar la ermita romànica de sant Pere de Reixach, del segle XI, on hem pogut esmorzar, però no visitar-la interiorment, com ens passa habitualment.

També s’ha de destacar la visita del poblat ibèric situat al turó de les Maleses. És dels segles III-II aC encara que reconstruït. Aquest és molt menys conegut per els assistents que el del Puig Castellar i el del Turó d'en Boscà. Des d'aquest lloc s'hi pot contemplar una vista preciosa.

Per tal de celebrar com cal el final, no solament d’etapa, sinó de tot el GR2, s’ha arribat fins la rambla de Badalona per fer un vermut festiu al Cor de Marina, on alguns dels no participants d’avui (alguns per problemes físics) també s’hi han afegit.

Felicitats a tots pel GR2 acabat i ara a preparar ja la propera aventura.

Etapa 14: La Garriga - Montmeló

Data: 14 de gener 2017
Assistents: 23
Itinerari: La Garriga - Canovelles - Afores de Montmeló
Distància: 15,4 qmts

 • El primer comentari, força desagradable, que hem de fer avui és que hem estat 23 caminadors i només 22 motxilles. Explicació: mentre estàvem pujant a l'autocar a Badalona i deixant les motxilles al maleter del darrera, hi havia dos individus, un al costat de l'autocar i altre més allunyat, que a alguns ja ens han fet mala impressió. Hem vigilat, però segurament no prou. A l'arribar a La Garriga hem tingut la trista sorpresa que hi faltava una motxilla, concretament la de l'organitzador. Van robar la motxilla amb els planells de l'etapa, el seu esmorzar, i la bota de vi (nova dels Reis). Una pena.
 • L’etapa d’avui ha estat escurçada una mica respecte de l'oficial. Els 17,5 km han quedat en uns 15, i hem arribat fins el restaurant Viena, proper al Circuit de Catalunya, ja dins del terme municipal de Montmeló, però a uns 2,5 quilòmetres del centre. Així estava previst i aquí ens esperava l’autocar.
 • Hi havia la por de que fes molt de fred però no ha estat així. En feia bastant al començar la etapa (5º en algún indicador), però després ha sortit el sol i hem tingut un temps acceptablement bo.
 • Al sortir, sense els planells, hem tingut una mica de dificultat per trobar el camí, però gràcies als GPS i el bon sentit de la orientació, s’ha resolt bé.
 • Fem constar que no ha estat una etapa gaire bonica. Tota l'estona s’ha seguit pel costat del riu Congost, passant per polígons industrials. S’ha de reconèixer, però, que està ben urbanitzat. És un camí molt preparat per a caminadors i ciclistes.
 • Avui teníem temps de sobres, ja que no hi havia desnivells i el desplaçament ha estat curt, de manera que a Canovelles, després d’esmorzar, hem pogut anar a fer el "cafè amb llet" i, al final, una cervesa (o equivalent) al Viena de Montmeló. A dos quarts de dues ja érem a casa.


Etapa 13: Aiguafreda - La Garriga

Data: 10 de desembre 2016
Assistents: 27
Itinerari: Aiguafreda - Sant Martí de Centelles - Tagamanent - Figaró-Montmany - La Garriga Distància: 15,4 qmts

 • Comencem avui el que ha estat la prolongació del GR2 des d'Aiguafreda fins a Sant Adrià de Besòs. Oficialment seria l'etapa 11, però per a nosaltres és la 13a, ja que ens ho organitzem segons les nostres necessitats. Per aquí també hi passa el GR5 i en alguns moment hem coincidit amb alguna variant del Camí de Sant Jaume català.
 • Dia solejat, encara que una mica fresquet a primera hora. A l'iniciar l'etapa estàvem a uns 3 graus.
 • Com que estem més a prop de casa ens hem permès el luxe de sortir mitja hora més tard (a 2/4 de 8 del matí) per tal de començar la caminada ja de dia. Hem pogut ser a Badalona cap a les 2 de la tarda. Hem tingut temps de visitar algun bar abans de començar i al final a La Garriga.
 • Etapa facileta, encara que amb una mica de pujada relliscosa a l'inici, amb baixada tranquil·la després.
 • Hem passat per les poblacions de Sant Martí de Centelles, Tagamanent i Figaró-Montmany, per arribar a La Garriga.
 • Pensàvem que no seria una etapa bonica, però no ha estat així. Evidentment no ho és com algunes de les anteriors però també ha estat força agradable, llevat d’alguns moments (pocs) d’asfalt. Durant bona part de la primera meitat de l'etapa, hem pogut veure els Cingles de Bertí; a la segona part, hem seguit el camí fluvial del riu Congost.
 • Hem esmorzat a la placeta de l’església de Santa Eugènia de Congost, antiga església romànica del segle XI, molt modificada. Com passa moltes vegades, amb alguna excepció darrerament, no l’hem pogut visitar per dins.
 • Ara aturem les caminades fins passades les festes nadalenques i d’Any Nou. Esperem que, amb les forces renovades, segurament el 14 de gener, farem les dues o tres etapes finals per acabar el GR2 i després... a buscar una nova aventura per recomençar.


Etapa 12: Seva - El Brull - Aiguafreda

Data: 26 de novembre 2016
Assistents: 21
Distància: 15,4 qmts

 • Etapa bastant facileta i bonica. Hem sortit de Seva, sense que aquest GR2 passi per el nucli antic del poble.
 • Hem començat pujant fins al Brull, únic petit nucli habitat de tot el camí. Allà, gràcies a l’amabilitat de la sagristana, que tenia les claus, hem pogut visitar l’església de Sant Martí del Brull, temple romànic construït a l'entorn del 1.050. Aquesta església és parròquia de tot un extens territori. A la carretera, hi havia bastant de moviment de cotxes que pujaven al Montseny.
 • El primer comentari a fer de l’etapa d’avui és que no ens ha plogut, encara que hem tingut poc sol. Les previsions eren que cap allà les 12 fes un xàfec, cosa que no s'ha produit, com a molt, una mica de “boira pixanera”, però molt poca estona. Realment, tenim molta sort amb el temps. El “pacte amb sant Pere” d’en Joan sembla que funciona.
 • S’ha seguit fins arribar al dolmen de Can Serra de l’Arca. Com que el terra estava moll, el monument megalític ens ha servit, per una estona, de taula per fer-hi l’esmorzar a peu dret.
 • A partir d’aquest punt, tot el camí ha estat de baixada. En general, com és habitual a les darreres etapes, la senyalització del GR2 és bastant bona.
 • Com que tant Seva com Aiguafreda estan ja relativament a prop de Badalona, això permet tornar a casa força abans de les 3 de la tarda. Avui, concretament, abans de la 1 ja hi érem.
 • Comentari final: Al començar el GR2, aviat farà un any (23 de gener de 2016), pensàvem que el recorregut era La Jonquera – Aiguafreda i, per tant, avui hauríem acabat. Però no és així. Aquest GR2 ha estat ampliat fins a Sant Adrià de Besós. Recentment la FEEC l’ha ampliat en uns 50 quilòmetres més (en principi, tres etapes). Passarem per La Garriga resseguint la llera del Congost amb la visió dels Cingles de Bertí, anirem fins a Montmeló i acabarem a Sant Adrià de Besós. I qui diu Sant Adrià diu Badalona (si no estem cansats al final de la etapa). Doncs... a seguir amb el GR2 !

Etapa 11: Sant Julià de Vilatorta - Seva

Data: 12 de novembre 2016
Assistents: 24
Distància: 16,00 qmts

 • Com és ja habitual a les darreres etapes, avui també hi ha alguna nova incorporació.
 • Dia no fred, com pensàvem que podria ser, però emboirat sense veure el sol quasi en cap moment.
 • Estem ja relativament a prop de Badalona, per tant el desplaçament no és molt llarg, i podem complir el horari estàndard: 7 – 9 – 13 – 15 hores, més o menys.
 • Etapa bonica, però no tant com l’excel·lent anterior. Bastant de pujada.
 • Sembla que hi ha algunes variants, i en alguns moments ha semblat que ens perdíem una mica, però retrobat el camí sense excessiva dificultat (en part, gràcies al “paratu” d’en Lluís).
 • S’ha pogut esmorzar a les taules de pedra al davant del bar-restaurant de Puig l’Agulla, on s’ha fet una mica de despesa. Ens han deixat les claus del santuari que hem pogut visitar.


Etapa 10: Vilanova de Sau - Sant Julià de Vilatorta

Data: 29 d'octubre 2016
Assistents: 26
Distància: 12,00 qmts


 • Tornem a ser un bon grupet, encara que no tant com la etapa anterior, i també amb algunes incorporacions.
 • Dia solejat però amb bastant de boira. Això ha dificultat la foto de sortida però ha permès una vista preciosa sobre els cingles de Savassona (o de Vilanova) gràcies a la boira baixa que semblava un mar al nostres peus.
 • Efectivament, hem esmorzar als cingles de Savassona al devant d’una vista excepcional. Hi ha qui ha comentat “Joan, jo em quedo aquí i no segueixo”. No cal dir que no ho ha fet. Poc després, al “Salt de la Minyona” la vista també ha estat molt bonica.
 • No excessiva dificultat. Pujada al inici i baixada a la segona part.
 • S’ha pogut fet alguna clareta al final d’etapa a Sant Julià de Vilatorta.
 • Al tornar hem petit una mica, doncs semblava que el autocar “feia figa” però ha aguantat fins arribar a Badalona.


Etapa 9: Tavertet - Pantà de Sau - Vilanova de Sau

Data: 15 d'octubre 2016
Assistents: 31
Distància: 10,50 Km


 • Després de més de 4 mesos, hem reiniciat la marxa pel GR2.
 • Malgrat les fortes pluges dels dies anteriors, avui hem tingut un dia molt bo, més aviat calorós.
 • El primer que s’ha de destacar de l'etapa d’avui és el gran nombre d’assistents. Amb noves incorporacions hem estat 31 caminadors, malgrat les absències d’uns 5 dels habituals. L’autocar era sobredimensionat i ha tingut dificultats per maniobrar per les carreteres estretes al arribar a Tavertet.
 • La primera part de la etapa ha estat tota de baixada. Un fort desnivell per camins de muntanya. Força bonic. Per contra, després del pantà de Sau hem tingut una escalinata de 576 graons (déu-n’hi-dó !) fins prop del cementiri de Vilanova de Sau.
 • Abans d’arribar al pantà s’ha esmorzat a La Riba, al costat del bar-restaurant. Això ens ha permès fer tallats, cafè amb llets, cigalons...


Etapa 8: Pruit -Tavertet

Data: 28 de maig 2016
Assistents: 21
Distància: 10 Km


 • Ha fet un bon dia, més aviat calorós, encara que hi havia bastant de boira.
 • Etapa força facileta: curta i amb pocs desnivells.
 • Els paisatges i els tres pobles molt bonics. Pruit sense visitants, Rupit ja amb força “que-macos” malgrat ser bastant aviat i Tavertet també amb visitants però no excessius.
 • El fet de ser curta hem disposat de temps a Rupit i Tavertet per veure els pobles i fer el cigaló o tallat a Rupit i la clareta o similar a Tavertet.
 • Ens acomiadem d’aquest GR2 fins a finals setembre o inicis octubre.


Etapa 7: Mas les Comelles (Joanetes) - Pruit

Data: 14 de maig 2016
Assistents: 18
Distància: 13,8 Km


 • Ha fet un bon dia, més aviat calorós.
 • La primera part de l’etapa, tota de pujada (no excessivament dura) amb un desnivell de 500 m. i acabar en baixada fins a Pruit
 • Tal com és habitual a les darreres etapes, el paisatge una vegada més ha estat preciós.
 • En algun moment, el camí ha coincidit amb el tram català del Camí de Sant Jaume que vàrem realitzar fa uns anys, concretament entre Falgars d’en Bas (en aquella ocasió hi vàrem esmorzar, i ara quasi no hi hem entrat) i l'impressionant salt d’aigua del Torrent de la Faja.
 • Comentaris se’n poden fer molts, però el principal ha de ser: Ens hem perdut!
 • Efectivament, ja sigui per la mal senyalització o perquè l'itinerari està canviat respecte a la documentació original (hi ha un GR2-2), el cas és que cap el final de l'etapa s’han format tres grups de persones, cadascun per una banda. Els tres han arribat a Pruit, per llocs diferents i fent bastants quilòmetres més que els 13,8 anunciats. Hi ha qui parla de 18 ó 20 quilòmetres.
 • Un dels grups ha arribat a la carretera C-153 (antiga de Vic a Olot), concretament al quilòmetre 34, quedant desplaçats uns 7 quilòmetres de Pruit. Han telefonat al xòfer de l'autocar i els ha anat a recollir.
 • S'ha arribat a Badalona passades les cinc de la tarda, i sense dinar!


Etapa 6: Fageda d'en Jordà - Mas les Comelles (Joanetes)

Data: 30 d'abril 2016
Assistents: 17
Distància: 14 Km


 • Avui el dia ha estat plujós. Pluja fina a la primera part de la caminada, una mica més animada després però, finalment, ha parat de ploure.
 • L’etapa prevista inicialment era fins a Can Trona, però hem afegit una mica més per tal d’escurçar la propera que serà tota ella de pujada.
 • Malgrat la puja, que no ha molestat excessivament, es pot dir que ha estat una de les etapes més boniques de totes les fetes darrerament. Pràcticament tota l’estona sota una bosc amb un verd de primavera preciós.
 • S’ha esmorzat sota el porxo de Sant Martí del Corb per resguardar-nos de la pluja.
 • Etapa facileta, pràcticament tota de baixada. Només complicada una mica pel terra mullat ja que calia de vigilar per no relliscar.
 • A diferència de les etapes anterior, hem arribat a casa abans de les 3 de la tarda.


Etapa 5: El Torn - Fageda d'en Jordà

Data: 16 d'abril 2016
Assistents: 18
Distància: 14,7 Km


 • Aquesta etapa, com l'anterior i la següent, no coincideixen amb la numeració “oficial” perquè hem adaptat la distància al temps disponible.
 • Avui hem tingut un esplèndid dia de primavera.
 • Etapa, en principi, facileta. Tota l'eston el camí ha anat pujant, però poc a poc, i el desnivell ha estat petit. Al final, però, hi ha hagut una baixada bastant ‘empipadora’, per dins del bosc i lleugerament complicada.
 • Això sí, ha estat un etapa molt bonica.
 • El final d’etapa s’ha fet a la Cooperativa La Fageda, on hi havia molta gent, visitant-la, fent un picnic, jugant les criatures, etc. Alguns han aprofitat per passar per la botiga i comprar iogurts o melmelades.
 • També s’ha arribat a Badalona tard, però una hora abans que la etapa anterior.


Etapa 4: Beuda - Besalú - El Torn

Data: 2 d'abril 2016
Assistents: 22
Distància: 16,2 Km


 • Avui no podem dir que hagi fet un dia excel·lent. Durant el viatge d’anada en autocar ha plogut i durant els primers 20 minuts de la caminada també, encara que de manera poc intensa. Després ja no ha plogut més, simplement ha estat ennuvolat.
 • L’etapa ha estat molt bonica, gaire bé sempre per dins del bosc, però una mica dura. Baixades al principi, però cap al final pujada pel bosc.
 • Hem de destacar l’horari d’arribada a Badalona. Sigui pel que sigui (estona esmorzant, entretenir-se a Besalú, molta diferència de ritme entre els primers i els darrers...) la qüestió és que hem arribat a casa a les 5 de la tarda!
 • Aquesta etapa és una part de l'etapa ‘oficial’ anterior i una part de la següent que arriba a Santa Pau.


Etapa 3: Lladó - Beuda

Data: 5 de març 2016
Assistents: 20
Distància: 17 Km


 • Igual que les passades etapes, ha estat un dia excel·lent, més aviat calorós, malgrat que durant el trajecte d’anada amb autocar plovia una mica. Només una mica de fresqueta a l'inici de la etapa.
 • L'etapa feta ha estat una mica retallada de l'etapa ‘oficial’ que arriba fins a Besalú. 22 quilòmetres serien masses pel temps que disposem. A la propera ja arribarem al bonic poble de Besalú.
 • L'autocar sembla que “feia una mica de figa”, anava a poc a poc, però ha aconseguit portar-nos i retornar sense més problema que haver d'anar una mica més lent i amb micro-parades per reprogramar-se.
 • Es pot dir que ha estat una etapa d’animals: un gos s’ha incorporat a la foto de sortida i ens ha acompanyat durant un bon tros del camí, una gata (sembla que prenyada) ens ha acompanyat molt carinyosament durant l’esmorzar a Sant Martí Sesserres, allà també hi havia cavalls i ovelles i, finalment, hem passat una mica de por quan, prop de nosaltres, hi havia una batuda de porcs senglars.


Etapa 2: Boadella d'Empordà - Lladó

Data: 6 de febrer 2016
Assistents: 21
Distància: 16,8 Km


 • Com en la passada etapa, ha estat un dia excel·lent, més aviat calorós, i paisatge molt bonic. Hem passat pels bonic pobles de Tarrades i Vilarig.
 • Un petit grup de cinc, s’han perdut i han fet un quilòmetre de propina. Als demés els ha tocat esperar una mitja horeta.
 • Això, i que l'etapa era una mica més llarga que l'anterior, ha fet que l'arribada a Badalona fos cap a les 4 de la tarda.


Etapa 1: La Jonquera - Boadella d'Empordà

Data: 23 de gener 2016
Assistents: 19
Distància: 14,6 Km


 • Un cop acabat (tret de la darrera etapa, aparcada fins a final de curs) el camí Montserrat - Núria, comencem amb ganes una nova aventura: el GR2 que anirà de La Jonquera fins a Aiguafreda. Avui primera etapa.
 • Dia excel·lent, més aviat calorós, i paisatge molt bonic. Realment sembla un dia de primavera, malgrat estar a 23 de gener. Forces vaques pel camí.
 • Etapa facileta, molt planera, tota per camins (encara que algun tros de carretera), poques pujades i baixades.
 • Tot ben cronometrat. Sortida de Badalona a les 7, comencem a caminar a les 9, s’acaba a les 13 i arribada a casa a les 15 hores