gent

Gent nostra

Chiquitunga
Maria Felícia de Jesús Sagramentat
Heus aquí una altra carmelita descalça que, com Teresa de l’Infant Jesús i Elisabet de la Trinitat, va morir molt jove i que com elles, encara que d’una forma més limitada, va deixar escrites algunes de les seves reflexions vivencials.

Chiquitunga és el nom familiar de Maria Felícia Guggiari Echevarría, nascuda a Villarica (Paraguai) l’any 1925, uns mesos abans que santa Teresina fos proclamada santa. L’ambient familiar i escolar determinen la seva formació humana i religiosa que ella assumeix de ben joveneta amb una gran maduresa.

Amb setze anys ingressa a l’Acció Catòlica i als disset ja obté el títol de Mestra Nacional. A partir d’ara reparteix el seu temps entre els estudis superiors i l’apostolat a la catequesi, entre els joves treballadors o universitaris amb els seus problemes, amb els pobres, malalts i gent gran, procurant alleugerir les seves necessitats espirituals i materials, primer al seu poble natal i, més endavant, a la capital Asunción, on es traslladà la família quan ja havia mort la seva mare. Ella mateixa dirà d’aquesta època:

“Mai hauria imaginat que seria tan feliç portant el consol a aquelles persones que amb el seu dolor fan possible la nostra vida... Anant per les cases, repartint encara que només sigui un somriure com a fruit espontani de la gràcia palpitant a les nostres ànimes, encesa la nostra miqueta d’Amor diví. Ser apòstols, Senyor, quin somni més bonic!”

En aquesta època de maduresa juvenil, Chiquitunga coneix i comparteix ideals i amistat amb Àngel Sauá, una relació que durarà fins l’any 1955 quan ell ingressa al seminari i ella fa efectiu un somni que venia treballant des de feia temps. Superant la seva inquietud per l’acció pastoral, escolta la crida a la vida contemplativa i entra al monestir del Carmel teresià d’Asunción, on aquell mateix any pren hàbit amb el nom de Maria Felícia de Jesús Sagramentat.

Les mateixes germanes que la van conèixer van dir d'ella: “En els quatre anys que l’estimada germana va viure amb nosaltres va destacar pel seu esperit de sacrifici, caritat i generositat, tot embolcallat amb una gran mansuetud i una alegria contagiosa.”

Pel gener de 1959, amb 34 anys, la germana Maria Felícia cau malalta d’hepatitis infecciosa, de la qual ja no es recuperarà: "Ja estic esperant Jesús, voldria omplir-me només del seu amor i només viure per a Ell. Només espero complir la seva voluntat, no vull una altra cosa. M'he ofert a Ell com petita víctima, pels sacerdots, pel nostre Sagrat Orde, per la nostra Comunitat, pels meus pares i familiars, per totes les ànimes..."

El dia 28 d’abril, després de demanar que li llegeixin el poema de santa Teresa de Jesús “Muero porque no muero”, entrega l’ànima al seu estimat Jesús. Les seves darreres paraules: “Jesús te amo. Que dulce encuentro. Virgen Maria!”

L’any 2010 la germana Maria Felícia de Jesús Sagramentat, “Chiquitunga”, va ser declarada venerable pel papa Benet XVI.

RETORN

Chiquitunga