gent

Gent nostra

Sor Maria de l'Encarnació
Madame Acarie
Barba Avrillot neix al si d’una família ben situada al París de mitjan segle XVI. Com és habitual en el seu temps, essent molt jove la família li cerca un marit de bona posició, Pierre Acarie, amb qui té sis fills. La seva posició social i econòmica no és cap problema perquè “madame Acarie”, com és coneguda a França, dediqui el seu temps a ajudar els més necessitats. Avui, segurament, la trobaríem treballant en alguna associació solidària. Barba ha de multiplicar-se per portar la casa, els fills i el seu pare, ja gran, en el moments en què el seu marit, membre de la Lliga, cau en desgràcia. Són els temps de lluites fratricides entre catòlics i protestants que acabaran amb l’edicte de Nantes, i Pierre Acarie podrà tornar amb els seus.

La lectura de les obres de santa Teresa, que havien estat traduïdes al francès aquell mateix any de 1601, marquen profundament la senyora Acarie, de tal manera que decideix posar-se en contacte amb les carmelites d’Espanya per introduir el Carmel reformat a França. Però l’empresa no serà cosa fàcil. Ja feia anys que santa Teresa havia volgut donar aquest pas però els problemes polítics entre els dos països veïns ho van impedir. El projecte es va anar deixant fins que la publicació de les obres de la santa a París torna a despertar consciències.

Després de múltiples gestions, i amb el patrocini de la cort, aconsegueix la butlla papal amb l’autorització. No sense problemes, finalment, es desplacen a París sis religioses espanyoles encapçalades per la mare Anna de Jesús, companya dels primers temps de santa Teresa. És l’any 1604. Aquesta serà la primera d’un seguit de fundacions a França, on s’arriben a obrir 59 monestirs en els següents 50 anys.

Madame Acarie no para. Col·labora amb les monges per obrir nous monestirs. La seva influència, a més, abraça tots els ambients religiosos del seu entorn: anima l’expansió de les ursulines, col·labora en la reforma de convents benedictins, anima i dirigeix nombroses figures religioses del seu temps, entre les quals sant Francesc de Sales... Segons el seu primer biògraf, tenia el “no petit do d’impressionar profundament les ànimes”.

Quan, l’any 1613, mor el seu espòs, i després de passar una etapa de greus malalties, decideix que ha arribat l’hora d’ingressar en el Carmel. Ho fa en el convent d’Amiens com a germana portera. Pocs anys abans ja hi havien ingressat les seves filles.

Sor Maria de l’Encarnació –aquest serà el seu nom en religió– mor cinc anys després que el seu marit, l’abril de 1618.

La seva trajectòria humana i religiosa va ser aviat tinguda per modèlica i va ser beatificada l’any 1791 pel papa Pius V.

RETORN

sor Maria de l'Encarnació

Carmel de París

El Carmel de París, a Montmartre, és hereu del que va conèixer sor Maria.