PORTAL    CARMEL CATALÀ    NOTÍCIES    HISTÒRIA    SANTORAL    GRUPS COMUNITAT    FULL INFORMATIU   FOTOS, VÍDEOS i RECULLS DE PREMSA


Festa de sant Joan de la Creu

A l'església de la Mare de Déu del Carme
Des del dia 5 i fins al dia 13 de desembre, a la missa de les 12 hores del migdia, celebrarem amb solemnitat la Novena de sant Joan de la Creu.
El dilluns 14 de desembre, festivitat de sant Joan de la Creu, celebrarem una missa solemne a les 12.00 hores del migdia.

Al monestir de Sant Josep i Santa Anna de les Carmelites Descalces
Dia 14 de desembre
A les 8.00 hores del mati Cant de laudes
A les 18,30 hores rés solemne de Vespres i Eucaristia presidides pel Sr. Arquebisbe Mons. Joan Planellas.


Festivitat de la Immaculada

El proper dimarts dia 8 de desembre, festivitat de l’Immaculada Concepció, al final de les misses (vigília i festivitat) tindrà lloc a la nostra església de la Mare de Déu del Carme, la consagració de tota la comunitat cristiana a l’Immaculada Concepció.
Consagrar-se a Maria es deixar-lo tot a les seves mans, es oferir-se a treballar sense límits la nostra pròpia conversió i la conversió de tots, en especial dels que estan mes allunyats.

El papa Pius IX va definir el dogma de la Concepció Immaculada de Maria. El dia 8 de desembre de 1854, rodejat de 92 bisbes, 54 arquebisbes, 43 cardenals i una multitud de poble fidel, va definir com a dogma de fe el gran privilegi de la Verge Maria: «La doctrina que ensenya que la benaurada Verge Maria va ser preservada immune de tota taca de pecat original en el primer instant de la seva concepció per singular gràcia i privilegi de Déu omnipotent, en atenció als mèrits de Jesucrist, salvador del gènere humà, és revelada per Déu, i per això mateix els fidels ho han de creure fermament i constantment.»

Novena al beat Francesc Palau

Des el 29 d’octubre de 2020 fins el dia 6 de novembre de 2020, tindrà lloc a la nostra església de la Mare de Déu del Carme la novena en honor del Beat Francesc Palau i Quer (ocd).
Els pares Carmelites Descalços i la comunitat cristiana, us convida a participar en les celebracions que s’han preparat amb motiu de la festivitat.
Maria presideix la nostra missió com a fills que som del Carme
Festa dels Màrtirs Carmelites del segle XX

Veure biografiesVEURE TOT EL PROGRAMA DEL CARMEHoraris Setmana Santa

Horaris de les celebracions litúrgiques de
Nadal, Any Nou i Epifania

Premer per veure els horaris

Festivitat de sant Joan de la Creu

A l'església de la Mare de Déu del Carme
El proper dissabte 14 de desembre de 2019, festivitat de Sant Joan de la Creu, celebrarem una missa solemne a les 12.00 hores del migdia.

Al monestir de Sant Josep i Santa Anna de Tarragona Germanes Carmelites Descalces – carrer del Carme,2 Tarragona
A les 8.00 hores del mati Cant de laudes.
A les 18,30 hores rés solemne de Vespres i Eucaristia presidides pel P. Octavi Vilà i Mayo, pare abat del Monestir de Poblet.


Novena de sant Joan de la Creu

Des del dia 5 i fins el pròxim dia 13 de desembre, a la missa de les 12 hores del migdia, a la nostre església de la Mare de Déu del Carme celebrarem amb solemnitat la Novena de Sant Joan de la Creu.

¡Oh llama de amor viva,
que tiernamente hieres
de mi alma en el más profundo centro!
Pues ya no eres esquiva,
acaba ya, si quieres;
¡rompe la tela de este dulce encuentro!
Concert solidari a Poblet

A càrrec de la soprano Marta Mathéu i de l’organista Juan de la Rubia.
Lloc: Monestir de Santa Maria de Poblet
Dia i hora: 22 de novembre de 2019, a les 20.45 h
Reserva de localitats i donatius: poblet.koobin.com

A benefici de les persones afectades per la llevantada del passat mes d’octubre. Tots els beneficis del concert es destinaran a projectes de reconstrucció.

XVI Mostra de Cinema Espiritual a Tarragona

Projecció de la pel·lícula «Una bossa de bales»
França, 2017 – Dir. Christian Duguay – 110 min.
Lloc: CaixaForum Tarragona
C/ de Cristòfor Colom 2, Tarragona
Dia i hora: 20 de novembre de 2019, a les 18 h
La presentació anirà a càrrec de Sílvia Montserrate, coordinadora de la Càtedra UNESCO de Diàleg Intercultural Mediterrani.
Organitza: Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya


Desplegar per veure la programacióFestes del Carme
Processó del CarmeEl diumenge dia 14 de juliol de 2019, a les 8,00 hores del vespre, tindrà lloc a la nostra ciutat, la tradicional processó de la Mare de Déu del Carme i benedicció de les aigües. Seguirà el següent itinerari: carrer de l’Assalt, Rambla Nova, balcó del Mediterrani i tornada a la nostra església.
Tothom hi és convidat.

Festes del Carme
Jornades de Pregària

- Divendres dia 12, jornada de pregària pels malalts.
- Dissabte dia 13, jornada de pregària pels infantss.
- Diumenge dia 14, jornada de pregària pels matrimonis.
Veure programa.Proposta de constitució de un servei d’ordre i arrengladors en la processó de la Mare de Déu del Carme.

Per l’organització de la processó de la Mare de Déu del Carme, el proper 14 de juliol de 2019, es precisen constituir dos grups de fidels:
- Un servei d’ordre, que vetllarà pel silenci i l’ordre dels assistents.
- Un servei d’arrengladors, que per la seva part, vetllaran pel capteniment dels participants i per la fluïdesa del recorregut.
La Processó de la Mare de Déu del Carme, és un acte religiós i cultural que s’inscriu en la litúrgia de les festivitats de la Mare de Déu del Carme. I que culmina amb la benedicció de les aigües del nostre estimat mar Mediterrani. Tots els fidels interessats en la participació en aquests grups us podeu adreçar a la sagristia, desprès de les misses.

Convocatòria d'inscripcions per als portants de la Verge del Carme

Tots aquells fidels que estiguin interessats a ser portants de la Mare de Déu del Carme, a la propera processó que tindrà lloc el proper dia 14 de juliol, es pregà es puguin inscriure a la sagristia, després de les misses.


Presa de possessióLliurament de record

El Grup Cultural del Carme va lliurar el passat divendres dia 31 de maig, a l'arquebisbe de Tarragona Dr. Jaume Pujol i Balcells, la primera còpia de l'escut de la confraria de la Mare de Déu del Carme, al final de la missa de comiat celebrada a la nostra església.

Eucaristia de comiat

Comiat de l'arquebisbe Pujol

El proper divendres 31 de maig de 2019, a les 12,00 h, tindrà lloc a la nostre església de la Mare de Déu del Carme, dels PP. Carmelites Descalços, una eucaristia d’acomiadament de l’arquebisbe Mons. Jaume Pujol


Conferències i concert Pasquals

Lloc: Monestir Carmelites Descalces
Carrer Mare de Déu del Carme, 2.
TARRAGONA

"En quin Jesús creiem"
Dia 29 d'abril
18.30 h. Rés les Vespres.
19.00 h. conferència a càrrec de la Gna. Montserrat Viñas, abadessa emèrita del Monestir de Sant Benet de Montserrat.
"El llenguatge teològic de l'art dels primers cristians"
Dia 5 de maig
18.30 h. Rés les Vespres.
19.00 h. conferència a càrrec del Dr. Andreu Muñoz, doctor en arqueologia clàssica i director del Museu Bíblic Tarraconense.
"Concert de Pasqua"
Dia 12 de maig
18.30 h. Rés les Vespres.
19.00 h. Concert a càrrec de la soprano Mireia Tarragó amb l'acompanyament a l’orgue del Sr. Josep Tarragó.


Celebració Comunitària del
Sagrament de la Reconciliació

El proper dijous dia 11 d’abril a les 7,30 hores del vespre, tindrà lloc a la nostra església de la Mare de Déu del Carme, la Celebració comunitària del Sagrament de la Reconciliació.
'Camí cap a la Pasqua amb Edith Stein': Exercicis on line

En l'itinerari quaresmal, ens deixarem acompanyar per la santa carmelita Teresa Beneta de la Creu, Edith Stein, doctora de l'Església i màrtir del nazisme, que serà per a nosaltres guia i llum en aquest trànsit vers la Pasqua. Ella ens ajudarà a acollir la Paraula de Déu i a posar-la en pràctica. Com a gran buscadora de la Veritat, ella ens convida a caminar, a no aturar-nos, a anar sempre endavant en la recerca de Déu i dels germans.
Aquests Exercicis Espirituals on line són gratuïts: podem registrar-nos o donar-nos de baixa en qualsevol moment. Convideu els vostres amics i coneguts a participar-hi. Subscripcions: www.retiro-online.karmel.at.


10 de febrer: 25 anys de professió

El proper diumenge dia 10 de febrer de 2019, celebrarem els 25 anys de professió del pare Benny Manackaparambil, amb una eucaristia a les 7,00 hores del vespre.
Hi sou tots convidats.

Festivitat del Nen Jesús de Praga

El dia 25 de gener és la festa del Nen Jesús de Praga, per aquest motiu els dies 22, 23 i 24 celebrarem a la nostra església de la Mare de Déu del Carme un tridu en honor a aquesta advocació de Jesús Infant.

Celebració comunitària de la reconciliació

Com a preparació a les properes festes de Nadal, la nostra comunitat de l’església de la Mare de Déu del Carme de Tarragona, farà la celebració comunitària de la penitencia el dia 20 de desembre a les 19,45 hores.
"És Déu qui omplirà la vida del seu amor i del seu perdó i farà que tots siguem més germans".Defunció

El dia 16 de desembre va ser un dia trist per a la comunitat dels Carmelites de Tarragona per la mort de la Tere, esposa d'en Xiscu , col·laborador de la comunidad amb el grup Cultural; però també ens cal estar alegres perquè Déu la té a la seva glòria. Preguem per ella i la seva família al Nen Jesús que ens arriba amb pau i amor


Festivitat litúrgica dels màrtirs carmelites descalços

Avui, 6 de novembre, és un dia especial per als carmelites descalços. Celebrem la festivitat dels beats i màrtirs Carmelites Descalços, gran Festa de l'Església i del Carmel. Per això, els carmelites celebrem avui l'Eucaristia amb pregaria i record per aquests beats i màrtirs de l’Orde. Encomanem a la seva intercessió el Carmel Descalç, perquè no deixi de donar fruit per a glòria de Déu i bé de la seva santa Església.
Commemoració dels fidels traspassats el darrer any de la nostra església de la Mare de Déu del Carme

El proper dissabte dia 3 de novembre de 2018, com tots els anys, tindrà lloc a la nostra església de la Mare de Déu del Carme, la celebració de l’Eucaristia, amb record de tots el fidels i amics de la nostre església traspassats en el darrer any.
Amb la lectura de la monició d’entrada de l’Eucaristia, recordarem la Mort i Resurrecció del Senyor, per tant les nostres pregaries pels difunts han d’estar plenes d’esperança, ja que tots estem cridats a viure la vida eterna i retrobar-nos tots plegats amb ells.L'arquebisbe de Tarragona, Mons. Jaume i Pujol i Balcells, presidirà la Missa concelebrada, el proper divendres dia 5 d’octubre de 2018, a les 20:00 hores, a la parròquia de Santa Maria de Cambrils, per celebrar la commemoració del 150è aniversari del bateig del cardenal Vidal i Barraquer. Durant la litúrgia intervindrà la Coral Verge del Camí de Cambrils, que enguany celebra el seu 50è aniversari.


Tríduum santa Teresa de l'Infant Jesús

Com a preparació de la festivitat de Santa Teresa del Infant Jesús,celebrarem a la nostra església de la Mare de Déu del Carme, els propers dies: 28, 29 i 30 de setembre, un tríduum en honor a santa Teresa de l'Infant Jesús. Us convidem a participar en les celebracions amb motiu de la festivitat de la Santa.


Memòria històrica


L'Ajuntament de Tarragona, juntament amb la Generalitat de Catalunya, han instal·lat a la façana del nostre convent, a la part del carrer August, uns rètols en català, castellà i anglès que informen de les activitats que es van desenvolupar durant el temps que va estar intervingut, i axí preservar el manteniment de la memòria històrica de Catalunya com a patrimoni col·lectiu.Conferència Quaresmal

El proper divendres dia 16 de març a les 8,00 hores del vespre, tindrà lloc a la nostra església de la Mare de Déu del Carme una conferència Quaresmal que, amb el títol «Teresa de Jesús: La humanitat de Jesucrist», predicarà el pare Juli González Ortega (ocd) del convent de Badalona.

Pregària del Via Crucis

Tots els divendres de Quaresma, a les 11,30 hores del migdia i a les 7,30 hores del vespre, tindrà lloc a la nostre església de la Mare de Déu del Carme, dels PP. Carmelites Descalços, la Pregària del Via Crucis.

Senyor, ensenyeu-nos el valor de la Santa Creu.
Doneu-nos fortalesa per a suportar les contrarietats
de la nostra vida i per a seguir, darrere vostre,
fins al terme del camí.


Aigua del Carme

Es precisen dues o tres persones voluntàries per col·laborar a posar en funcionament el futur museu de l'AIGUA DEL CARME. Les tasques a realitzar són: la classificació, inventari, catalogació i distribució de tot el material disponible en les noves dependències del museu.
Les persones voluntàries interessades us podeu adreçar al pare prior o bé al Francesc Caballé.
El temps de dedicació pot ser de 2 a 3 hores setmanals, segons la disponibilitat personal. Una vegada constituït l'equip, consensuaríem el dia o dies de treball.
Moltes gràcies, per la vostra col·laboració.


Festivitat de la Sagrada Família

El dissabte 30 de desembre de 2017, a les 12'00 hores del migdia (vigília de la festivitat de la Sagrada Família), i amb motiu de la celebració de la festivitat de la Sagrada Família, les parelles que contragueren matrimoni els anys de 1967 i el 1992 celebrarem les Noces d'or i d'argent, les parelles que desitgin podran participar en la renovació del compromís matrimonial, la benedicció dels esposos,i d’acció de gràcies a Déu, per la família i per tantes coses compartides, acompanyats dels seus fills, familiars i tota la comunitat cristiana.Benedicció del Pessebre

El proper dijous dia 7 de desembre de 2017, desprès de la eucaristia de les 7 hores del vespre, tindrà lloc a la nostre església de la Mare de Déu del Carme, la benedicció presidida per el pare prior, acompanyat dels pares conventuals i una representació de la coordinadora de pastoral, el pessebre instal·lat al costat del altar major.
Totes les persones que ho desitgin podran portar les figures del Nen Jesús de les seves cases per ser beneïdes.
Amb el cant d’una nadala conclourà l’acte.

15 novembre: Tots els difunts de l'Orde

A la pregària eucarística en el dia d’avui, demanen al Senyor en forma de peticions i d’intercessió per les necessitats de l’Església i del món. També en aquests moments expressem també la nostra comunió amb tota l’Església a través del bisbe i el papa, i també la nostra comunió amb l’església del cel, i amb els sants i amb els difunts, especialment en aquest dia, per tots els difunts de l’Orde dels Carmelites Descalços.

7 novembre, festivitat del beat Francesc Palau

Missa solemne a les 12'00 del migdia
Carmelita descalç català, nascut a Aitona el 1811, es va distingir com intercessor de l’Església en un dels moments crítics de la història de l’Església a Catalunya. Sobre la seva manera d’intercedir es pot llegir l’escrit “La Sagrada Família de Barcelona, el fruto de la oración bien hecha”. El seu llibre “Mis Relaciones con la Iglesia de Dios”, és l’únic escrit autobiogràfic del cristianisme que es coneix que parla de les relacions del sacerdot amb l’Església Esposa.
És fundador de les carmelites missioneres i de les carmelites missioneres teresianes, ben arrelades a casa nostra. Va morir el 1872 a Tarragona.width="450" hspace="10" align="center">Festivitat de santa TeresinaRecordem el P. PereCarme 2017

Veure més gran

Nomenament

El Dr. Jaume Pujol i Balcells, arquebisbe de Tarragona, ha nomenat el P. Lean Jude Poulose, carmelita descalç, vicari de la Parròquia de Sant Fructuós de Tarragona.PentecostaSetmana SantaNomenament

El P. Stephen Dourav ha estat nomenat vicari de la parròquia de Sant Joan Baptista de Tarragona pel dr.Jaume Pujol, arquebisbe de Tarragona.
Concert de NadalClausura del V centenari a les carmelites de Tarragona

Coincidint amb el dia de la festivitat de Santa Teresa de Jesús, el dijous dia 15 d’octubre es va clausurar, a l’església del gonvent de Sant Josep i Santa Anna, de les germanes carmelites descalces, l’Any de Santa Teresa commemorant el V Centenari del seu naixement.
«Ha estat un any de benedicció per a la santa, per a l’Orde del Carmel i per a l’Església», va destacar el senyor arquebisbe durant la celebració, el qual també va fer memòria de la vida de santa Teresa de Jesús. «La figura d’aquesta mística d’humanitat exuberant ens ha parlat de la dedicació radical a Déu: “Quien a Dios tiene, nada le falta, sólo Dios basta”. Les fundacions eren només la vessant exterior de la seva ànima i vida, no li van faltar disgustos i dificultats però mai va perdre la calma.» I va afegir: «No volem apagar avui les cinc-centes espelmes d’aquest Any Jubilar, volem que segueixi il·luminant a través dels seus fills i filles del Carmel.»

Conveni entre l'arquebisbat i CECAS

L’Arquebisbat de Tarragona ha cedit al Centre Català de Solidaritat (CECAS) l’ús d’una part de l’edificació situada a la segona planta de l’edifici del carrerAssalt número 11 de Tarragona. L’Arquebisbat disposa d’aquest espai propietat de la comunitat dels Carmelites Descalços de Catalunya i Balears per cessió d’ús.
El mes de setembre de 2008, l’arquebisbat de Tarragona i el Patronat del Centre Català de Solidaritat ja van signar un document de cessió d’ús d’una part de la segona planta i de la totalitat de la tercera planta d’aquest mateix edifici (entrada pel carrer August), espai que amb aquest conveni que ara queda ampliat per millorar aquest servei d’acollida de la comunitat terapèutica de Tarragona.
Aquest nou acord serà vigent des del 2015 fins el mes d’abril de 2031.

Exposició sobre "el tracista"

El claustre del convent dels carmelites descalços de Tarragona acull del 3 al 19 de juliol l'exposició "Fra Josep de la Concepció, carmelita descalç, la seva obra arquitectònica i tracista", produïda per l'Institut d'Estudis Vallencs.
Josep Fuster (Valls, 1626) és un dels arquitectes més reconeguts que ha donat la ciutat de Valls. Als 25 anys d'edat vestí l'hàbit del Carmel descalç professant al convent de Mataró i prenent el nom de fra. Josep de la Concepció. De formació autodidacta, va excel·lir en el dibuix de les traces de les seves obres.

Escoltar santa Teresa

La capella de Santa Teresa de Jesús de l’església parroquial de Sant Joan Baptista de Reus va acollir el divendres, dia 27 de febrer, un acte que va combinar textos i música amb motiu del V Centenari del naixement de Santa Teresa de Jesús.
Després de la presentació de Mn. Pere Dalmau, rector de la Parròquia; el P. Àngel Briñas, carmelita descalç i secretari de la comissió a Catalunya del V Centenari del naixement de Santa Teresa de Jesús va ser l’encarregat d’introduir cada moment o bloc temàtic tot destacant unes pinzellades del seu contingut.
Juntament a interpretació de diverses peces musicals, a càrrec de Maurici Dalmau (violí) i Miguel Moreno (guitarra), quatre dones –Francina Baldrís, Dolors Quintana, Isabel Fornós i Núria Puig–, van recitar una selecció de textos tot expressant l’esperit de la Santa. Amb aquesta declamació no solament es va pretendre escoltar la bellesa dels seus escrits sinó també afavorir la recepció del seu missatge avui dia, en cada persona.
Entre els textos seleccionats hi havia la infància i adolescència de Santa Teresa, i la seva conversió i despertar espiritual a partir del Libro de la Vida; textos sobre la pregària a partir de fragments de Las Moradas o El Castillo interior; la finalitat de la pregària per a un millor servei eclesial amb la lectura de la Séptimas Moradas i les Fundacions. També es van recitar alguns dels poemes més coneguts de Santa Teresa com són Vivo sin vivir en mi, Nada te turbe, entre d’altres.

Santa Teresa a l'Aula de la Gent Gran

L’Institut Superior de Ciències Religioses Sant Fructuós (INSAF) ha iniciat aquest mes de gener un curs monogràfic amb motiu del V Centenari del naixement de Santa Teresa de Jesús. El curs es clourà el dijous 26 de març.
El curs, que es divideix en tres blocs temàtics, s’està fent en horari de matí, de les 10.30 h. a les 11.30 h, i gira entorn la vida, el pensament, l’obra i la repercussió en l’Església i el món d’aquesta santa tan rellevant. D’entre els temes que s’estan tractant hi ha la situació política, religiosa, social i cultural del segle XVI, el vincle entre Santa Teresa de Jesús amb l’ordre carmelitana o els pares de l’Església, o bé la influència teresiana en la literatura cristiana, entre d’altres. Cada setmana un professor diferent imparteix el tema corresponent.
Aquest curs, obert a tothom, també ofereix la possibilitat de matricular-se solament en un dels blocs. El proper dijous, dia 5 de febrer, començarà el segon bloc referent a la part teològica i el dijous 5 de març s’iniciarà la part cultural del curs.
Per a més informació i inscripcions es pot consultar el web de l’Institut Superior de Ciències Religioses Sant Fructuós www.insaf.cat, o bé posar-se en contacte amb la Secretaria de l’Institut, al Centre Tarraconense El Seminari (c/ Sant Pau 4, Tarragona), trucant al tel. 977 23 38 33 o bé escrivint un correu electrònic a l’adreçainsaf@arqtgn.cat.

Llum i pessebre

La comunitat del Carme de Tarragona us desitja un sant i bon Nadal.


Concert de Nadal

El passat dissabte dia 13 vam tenir a la nostra església el concert de Nadal a càrrec de la "Coral Al·leluia" dirigida per Lucia Beresova.

"Preparem el Nadal amb Teresa de Jesús"

Aquest és el tema del "Recés d'Advent" que es farà a la parròquia de Santa Maria de Cornudella del Montsant, a càrrec de la germana Teresa Ros Climent, stj., el diumenge dia 21 de desembre a les 6 de la tarda. Organitza l'Arxiprestat del Priorat.

El V Centenari a Tarragona

Coincidint amb el dia de la festivitat de Santa Teresa de Jesús, el dimecres dia 15 d’octubre es va iniciar a l’església del Convent de Sant Josep i Santa Anna, de les Germanes Carmelites Descalces, l’Any de Santa Teresa amb motiu del V Centenari del seu naixement. Una celebració, presidida pel Sr. Arquebisbe, a la qual hi van assistir nombrosos religiosos, molts d’ells pertanyents a la gran família teresiana.
Mons. Jaume Pujol va agrair l’exemple de fidelitat i radicalitat de la comunitat de les Germanes Carmelites Descalces que han celebrat darrerament els tres-cents anys de presència a l’arxidiòcesi. «Aquesta és una casa de pregària» -va dir-, «i la pregària ens ajuda a caminar en la veritat; a crear comunitat eclesial ja que ens obre i ens uneix a Jesucrist i, finalment, ens impulsa a la missió, a la vida apostòlica.»
El Sr. Arquebisbe també va destacar les paraules del Sant Pare en el missatge publicat recentment amb motiu del V Centenari. «Diu el Papa Francesc: Per quins camins vol dur-nos el Senyor rere les petjades i de la mà de santa Teresa? Voldria recordar-ne quatre que em fan molt de bé: el camí de l’alegria, el de la pregària, el de la fraternitat i el del propi temps.»
Durant la celebració es va anunciar que tant l’església del Monestir de Sant Josep i Santa Anna com la de la Mare de Déu del Carme de Tarragona seran temples on es rebrà la indulgència plenària amb motiu de l’Any Jubilar Teresià concedit pel Papa Francesc. D’aquesta manera els fidels que visitin els esmentats temples i assisteixin a la litúrgia i preguin durant un temps -tot acabant el seu res amb la pregària del Parenostre, Credo, invocant a la Mare de Déu i la santa fundadora- rebran la indulgència plenària de l’Any Jubilar Teresià que finalitzarà el 15 d’octubre de 2015.


Icona dels màrtirs

A Tarragona, el dia 17 de maig de 2013 va tenir lloc la benedicció de les icones dels màrtirs del segle XX i la presentació dels “Goigs en lloança del beat Lluc de Sant Josep i dels altres companys màrtirs carmelites descalços de Catalunya”. La lletra dels goigs és de Mn. Joan Roig i la música de Mons. Valentí Miserachs. Els goigs i el cants de la missa van ser interpretats per la Coral Augusta dirigida per David Molina Font. La celebració, organitzada per la comunitat de Tarragona, les monges Carmelites Descalces, la Congregació de Carmelites Missioneres Teresianes, el Consell de Cultura del Carme i els Gogistes Tarragonins, va ser presidida pel provincial. Uns dies abans, el 4 de maig, el P. Pere i el P. Jesús van assistir a la col·locació d’una làpida en memòria dels màrtirs del bisbat de Lleida al cementiri d’aquella ciutat.

Icona dels màrtirs

La Família Carmelitana de Catalunya i Baleares es va reunir ahir, 13 d'octubre de 2013, a Tarragona fent coincidir la seva trobada anual amb la festa de Beatificació de 522 Màrtirs del Segle XX a Espanya. La cerimònia de beatificació va aplegar unes 20.000 persones i va començar amb un missatge gravat pel papa Francesc. Entre els màrtirs beatificats hi havia 11 Carmelites Descalços i 4 Germans Terciaris Carmelites de l’Ensenyament del P. Francesc Palau, tots ells de la nostra província. Posteriorment, la gent de la Família Carmelitana es traslladà al col·legi de la Carmelites Missioneres Teresianes on hi hagué un dinar de germanor i una senzilla funció religiosa de comiat. Ens acompanyaren nombrosos religiosos, religioses i laics, i alguns familiars dels beatificats, procedents de diferents punts de la península ibèrica.

Apostolat del Mar "Stella Maris"

El passat diumenge dia 4 d’octubre, a la Catedral de Tarragona, va tingué lloc l’inici del nou curs pastoral amb la celebració d’enviament dels nous delegats diocesans, directors de secretariats, comissionats o caps de departament, i dels agents de pastoral que col·laboren en les diverses parròquies o comunitats de l’arxidiòcesi.
El nostre pare prior, P. Lean Jude Poulouse, va participar en aquesta celebració que va estar organitzada per la Vicaria de la pastoral.
Presidida pel Sr. Arquebisbe, Mons. Joan Planellas, la cerimònia es va iniciar amb l’entrada solemne del ciri pasqual portat per Mn. Miquel Marimon, diaca, fins al presbiteri. La celebració, conduïda a través dels cants i de les monicions, va comptar amb una dinàmica central que feia referència al Concili Provincial Tarraconense reformulant la pregunta que fa vint-i-cinc anys va ressonar arreu de les diòcesis amb seu a Catalunya.

Apostolat del Mar "Stella Maris"

Aquest any l’Apostolat del Mar “Stella Maris”, està celebrant el seu centenari. La pandèmia del Covid ha impedit que la ciutat de Glasgow (Escòcia), hagi acollit enguany aquesta celebració mundial.
Per aquest motiu, les celebracions s’han traslladat a cada diòcesi. Aquest passat diumenge dia 4 d’octubre, el pare Benny Manackaparambil, delegat diocesà de Stella Maris, ha presidit una missa a la nostre església de la Mare de Déu del Carme. El pare Benny en l’homilia, ha ressaltat el treball essencial dels voluntaris de Stella Maris i ha constatat que sempre calen mans disposades a ajudar tots aquells que són lluny de casa seva.


Festivitat de la Mare de Déu de MontserratFestivitat de sant Jordi
Dimecres de Cendra

Dimecres dia 26 de febrer de 2020, imposició de la Cendra a les misses de les 12 hores del migdia i les 7 hores del vespre, a la nostre església de la Mare de Déu del Carme dels PP. Carmelites Descalços de Tarragona

Toc de Quera

Ahir dia 25 de febrer de 2020, quan quedaven 10 minuts per arribar a la mitjanit, s’escoltà des del Campanar de la Catedral de Tarragona el Toc de Quera. Anunciant l’entrada a la Quaresma.Cant de la Sibil·la

El proper dimarts 24 de desembre, solemitat de la Nit de Nadal, a les 22.45 h., tindrà lloc a l'església del monestir de Sant Josep i Santa Anna de les germanes carmelites descalces del carrer del Carme de Tarragona, el rés de matines amb el cant de la Sibil·la interpretat per la soprano mallorquina Caterina Perelló.
En acabar, coca amb xocolata.


Imposició del pal·li

El proper dia 21 de desembre a les 12,00 hores, tindrà lloc a la Catedral de Tarragona la imposició del Pal·li a l'arquebisbe Dr. Joan Planellas i Barnosell. El pal·li és un ornament distintiu arquebisbal que es col·loca a les espatlles i esquena per destacar la qualitat d’un arquebisbe metropolità, com a cap de les diòcesis de les quals n’és pastor. La celebració, oberta a tothom, serà presidida pel nou Nunci apostòlic.

Sagrament del perdó

El proper divendres dia 20 de desembre de 2019 a les 19,45 hores, tindrà lloc a la nostra església de la Mare de Déu del Carme, la celebració comunitària de la Penitència.

Consagració la Immaculada Concepció

El proper diumenge dia 8 de desembre, festivitat de l’Immaculada Concepció, al final de les misses (vigília i festivitat) tindrà lloc a la nostra església de la Mare de Déu del Carme, la consagració de tota la comunitat cristiana a l’Immaculada Concepció. Consagrar-se a Maria es deixar-lo tot a les seves mans, es oferir-se a treballar sense límits la nostra pròpia conversió i la conversió de tots, en especial dels que estan mes allunyats. Consagrar-se a l’Immaculada es volgué sofrir i viure per amor al seu Fill Jesucrist.


Visita del bisbe emèrit veneçolà Mons. Tomás Jesús Sarraga

El proper dissabte dia 23 de novembre de 2019, la nostra comunitat, rebrà la visita de Mons. Tomàs Jesús Sagarra, i presidirà la missa de les 7 hores del vespre, també ens acompanyarà el pare Jesús Sans, prior dels carmelites descalços de Badalona.
Mons. Tomàs Jesús Sagarra, esta desenvolupant una campanya d’ajuda humanitària per a Veneçuela, a través de la fundació Catalunya-Amèrica de Sant Jeroni de la Murta i la Cartoixa de Santa Maria de Montalegre, (on resideix actualment), juntament amb els PP. Carmelites Descalços de Badalona.
Mons. Tomàs Jesús, ens parlarà de les dificultats que està passant actualment el poble veneçolà.


Eucaristia pels damnificats


Trobada de la Família Carmelitana a Lleida

5 d'octubre. Un centenar i mig de persones, religiosos, religioses i laics, entre els quals molta gent de la nostra comunitat badalonina, va respondre a la crida per la Trobada anual de la Família Carmelitana, enguany a Lleida.
Crònica , fotografies i Vídeo de la jornada.


Presentació de dos llibresPresentació d'un llibre

El pare prior dels Carmelites Descalços i el Grup Cultural del Carme, es complauen a convidar-vos a la presentació del llibre "Processó del Sant Enterrament, Divendres Sant a Tarragona", processó declarada Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya, escrit pel periodista, Francesc Basco Gracià, amb fotos dels passos realitzades per Jordi Freixa, Fer-vi i Oriol Ventura.
L’acte tindrà lloc el proper dimecres, dia 10 d’abril, a les 20 hores, a la nostra església de la Mare de Déu del Carme.
La presentació del llibre anirà a càrrec del senyor Cèsar Pastor Diez.
Edificis singulars del segle XX

Aquest diumenge, 10 de març, comença a publicar-se una sèrie setmanal al Diari de Tarragona amb el títol de: "Tarragona en deu edificis del segle XX". El primer capítol correspondrà al nostre convent dels carmelites descalços, inaugurat l'any 1897 i que és obra de l'arquitecte Pau Monguió Segura (Tarragona, 1865 - Barcelona, 1956).

Dimecres de cendre

Dimecres dia 6 de Març de 2019, imposició de la Cendra a les misses de les 12 hores del migdia i les 7 hores del vespre, a la nostre església de la Mare de Déu del Carme dels PP. Carmelites Descalços de Tarragona
"I quan dejuneu, no feu un posat trist, com els hipòcrites, que es desfiguren la cara perquè tothom noti que dejunen. Us ho dic amb tota veritat: Ja tenen la recompensa. Tu, quan dejunis, renta't la cara i posa't perfum perquè la gent no sàpiga que dejunes, sinó només el teu Pare, i ell, per a qui no hi ha secrets, t'ho recompensarà". (de l'evangeli de Mateu).


21 de gener:
Festivitat de sant Fructuós, bisbe i màrtir, i sant Auguri i sant Elogi, diaques i màrtirs

El valor de les actes de llur martiri (l’única font biogràfica que posseïm d’ells i primer testimoniatge del cristianisme a la nostra terra) en fa els màrtirs més famosos del Principat. Moriren cremats a Tarragona el dia d’avui de l’any 259, durant l’imperi de Valerià i Gal.liè. Sant Agustí i Prudenci ja es fan ressò de la veneració que ben aviat adquiriren.

10.00 h. Pregària i lectura de les Actes martirials a l’amfiteatre de Tarragona organitzada per l’Associació Cultural Sant Fructuós.
19.00 h. Inauguració de la primera fase del Jardí bíblic, al Museu Bíblic Tarraconense (c/ de les Coques 1-C), amb la benedicció de les estàtues d’Abraham, sant Pau i sant Fructuós obra de l’artista tarragoní Bruno Gallart Pardo. L’acte serà presidit pel Sr. Arquebisbe.
19,30 h. Ofrena floral per part de la Comissió Any Vidal i Barraquer a la cripta de la capella de Sant Fructuós de la Catedral —on reposen les despulles del cardenal Francesc d’Assís Vidal i Barraquer— en el 150è aniversari del seu naixement.
20.00 h. Missa pontifical de Sant Fructuós a la Catedral presidida pel Sr. Arquebisbe.

Bones notícies! Good news!

Sembla ser que aquest matí la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya, ha emès un comunicat dient: “que atorgat una subvenció milionària”, per la reparació de la cúpula de la nostra església, obra del arquitecte modernista Josep Maria Jujol, la quantitat està al voltant dels 2,5 meurs.
Juntament també amb l’aportació de un grup d’empresaris nipons, amants del modernisme català, creiem que es podrà realitzar una reparació integral del cimbori i del cambril de la Verge.
Grup Cultural del Carme. Tarragona.

Sant Joan de la Creu en el programa "Sacro y profano"

El dia 14 de desembre és la festa de sant Joan de la Creu. El P. Maximiliano Herráiz, ocd i Hortensia Muñoz, del Centro de Espiritualidad El Carmen de Toluca, parlen d'aquest personatge, dels temps que va viure i del seu llegat en una entrevista, curta però molt interessant, emesa pel programa "Sacro y Profano" del Canal Once de la televisió de Mèxic, un programa d'analisi de les diferents religions. Veure el programa

Jornada Mundial de la Pobresa
“El Senyor escolta el pobre que l’invoca”

La II Jornada Mundial de la Pobresa se celebrarà, per iniciativa del papa Francesc, el diumenge dia 18 de novembre.
Missatge del papa Francesc.

Presentació del llibre «Francesc Xammar i Vidal: dignitat i compromís a la perifèria de Tarragona» a càrrec de la Sra. Montserrat Coll, directora d’Afers Religiosos de 2004 a 2010.
Lloc: Parròquia de Sant Josep Obrer de Torreforta. Hora: a les 20.00 h.
Organitza: Arxiprestat de Tarragona


El proper dissabte dia 27 de octubre de 2018, a les 12 del migdia, tindrà lloc a la nostra església de la Mare de Déu del Carme una eucaristia en record dels que van ser priors del nostre convent de Tarragona, pares Enric-Lluis Alsina i Valls, Camil Garriga i Corominas i Pere Martorell i Ferran.
Tots hi sou convidats i esperem que ens pugueu acompanyar.

“La nostra missió sempre està oberta a les noves pobreses i necessitats”

L’Església Catòlica dedica, especialment, el mes d’octubre a les missions, moment en què s’escau la Jornada Mundial de les Missions amb la finalitat fonamental de donar a conèixer la tasca missionera de l’Església, en el seu sentit més ampli, tant evangelitzador com de desenvolupament i promoció humana.
Gmna. Mercè García Hurtado, missionera a Costa d’Ivori (Àfrica)

Nomenament

El senyor arquebisbe ha signat, amb data 9 d’octubre de 2018, el nomenament del pare Lean Jude Poulose, ocd., com a delegat diocesà per a l’apostolat del mar – Stella Maris.
Enhorabona pare Lean, tota la comunitat cristiana dels carmelites descalços, us encoratgem en aquest nou servei a l’església universal i en especial en aquesta nova tasca com a delegat diocesà per l’apostolat del mar i que el bon Crist el beneeixi en el seu ministeri pastoral.Any Vidal i Barraquer. Actes a Cambrils

Programa activitatsFesta de santa Teresa de Jesús

Actes programats

- El dissabte dia 6 d’octubre començarà la novena a santa Teresa de Jesús, fins el diumenge dia 14 d’octubre, vigília de la festivitat.

- El divendres dia 12 d’octubre de 2018, tindrà lloc a la nostra església de la Mare de Déu del Carme, una conferencia Teresiana, “L’actualitat de Teresa de Jesús” que pronunciarà el pare Jesús Sans i Compte, ocd., prior dels PP. Carmelites Descalços de Badalona.

Els carmelites descalços i la comunitat cristiana, uns conviden a participar en les celebracions que han preparat amb motiu de la festivitat.
Processó del Carme a Tarragona

Veure vídeo - Àlbum fotografies

Notes de premsa: Diari Més - Diari de Tarragona - Notícies TGN

Conferència mariana

El passat divendres dia 13 de juliol, va tenir lloc a la nostre església de la Mare de Déu del Carme, una conferència pronunciada pel nostre estimat pare Lluís Noguero, amb el lema “ Por qué te amo, María “ de santa Teresa de l'Infant Jesús. De una manera molt didàctica, senzilla i planera el pare Lluis va anar esmicolant aquests versos escrits per Teresa de l'Infant Jesús, poc abans de la seva mort.
Finalitzat el acte, el Grup Cultural del Carme, li va fer lliurament d'un pin de la nostre església i convent.Veure més fotografies.


FESTES DEL CARME

Setmana Santa. Horaris de les celebracions

Premer el programa per veure els horarisConferència Quaresmal

El passat divendres dia 16 de març, va tindré lloc a la nostra església de la Mare de Déu del Carme la conferència quaresmal pronunciada per el pare Juli González i Ortega, carmelita descalç de la comunitat de Badalona, amb el títol «Teresa de Jesús: L'Humanitat de Jesucrist". L'acte va comptar amb una presència important de fidels de la nostra església.
Finalitzada la conferència el Grup Cultural del Carme va fer lliurament al pare Juli un pin que representa l’església i el convent de Tarragona.

El proper dissabte dia 24 de març, tindrà lloc a la nostre església de la Mare de Déu del Carme, la presentació i oferiment del Ciri Pasqual, a la missa de les 7,00 hores del vespre.
Encenem diversos ciris a les nostres celebracions: per exemple, sobre l'altar, o davant del sagrari, o davant les imatges de la Mare de Déu i dels sants. Però el més significatiu és el Ciri que encenem solemnement a la Vetlla Pasqual com a símbol de Crist que passa de la mort a la vida, i que és la nostra Llum per sempre. Durant les set setmanes del Temps Pasqual, aquest Ciri brilla a totes les celebracions. Es situa prop de l'ambó de la Paraula, perquè anunciï amb el seu llenguatge silenciós però brillant el mateix missatge que ens proporcionen les lectures bíbliques.
El passat mes de setembre el Provincial dels Pares Carmelites Descalços de Kochii, Kerala (India), P. Augustine Mulloor, ocd., acompanyat del P. Lean, ocd. Prior dels Carmelites Descalços de Tarragona. Es van interessar per la tasca que fa Mans Unides en els diferents països i en els diferents àmbits, i més concretament els projectes de desenvolupant actualment a l’Índia.
El passat dijous 15 de febrer, prop de 800 joves Tarragonins han participat en la Marxa de la Solidaritat contribuint a millorar l’educació sanitària a les de dones de Rayada, a l’India, convocada per Mans Unides. Va donar el tret de sortida als jardins del Camp de Mart on Teresa Feliu, representant de Mans Unides, va donar la benvinguda als joves dels deu centres de secundària de la ciutat abans de començar a caminar fins el Santuari de Loreto.
Cada participant busca sponsors entre amics i familiars que l’ajudin a finançar cada quilòmetre del recorregut, el que recapten ho destinen al projecte. Un clar exemple que els joves podem contribuir activament en la lluita contra la fam i la pobresa.
Els alumnes van recórrer un total de dotze quilometres per una causa solidària, donar suport a un dels projectes de desenvolupament de Mans Unides per aquest any, millorar la situació de les dones que viuen a Rayagada, a l’Índia. La situació de pobresa que pateixen es perpetua a causa de la manca de formació. Aquest projectes els proporcionarà una educació sociosanitària que permetrà millorar els seus hàbits d’higiene, prevenir malalties infeccioses, rebre educació maternoinfantil i disposar d’una atenció mòbil. Per aquest motiu, cada participant ha cercat patrocinadors d’entre els seus amics i familiars per a ajudar-los a patrocinar cada quilòmetre de la Marxa.
L’acte va finalitzar a la plaça de l’Ajuntament amb la lectura del projecte i l’elevació de globus per part dels diferents centres educatius.


Pelegrinatge a Àvila

Amb motiu de l'Any Jubilar Teresià, pels dies 27 de maig a l'1 de juny s'organitza un pelegrinatge a Àvila, visitant els llocs més emblemàtics del paisatge teresià en aquelles terres castellanes.


Informació detallada

Programa del viatgeJornada Mundial de la Pau

El proper 1 de gener de 2018, celebrarem la Jornada Mundial de la Pau que enguany porta el lema "La no violència: un estil de política per la pau". Amb motiu d'aquesta jornada, la comunitat de Carmelites Descalços de Tarragona us convida a participar en una eucaristia que celebrarem el mateix dia 1, a les 11.30h a la nostre Església de la Mare de Déu del Carme, que presidirà el nostre prior pare Lean.
Per a aquesta ocasió, el sant pare Francesc ha publicat el missatge "Migrants i refugiats: homes i dones que cerquen la pau". Llegir el missatge

Celebració comunitària de la Penitència

El proper divendres dia 22 de desembre de 2017, a les 7,30 hores del vespre, com a cloenda del temps d’Advent i preparació al naixement de Jesús, la nit de Nadal, tindrà lloc a la nostra església de la Mare de Déu del Carme, la Celebració Comunitària de la Penitencia.Dia 14: Festivitat de sant Joan de la Creu

A les 12,00 hores missa solemne per celebrar la diada del primer carmelita descalç

¡Oh llama de amor viva,
que tiernamente hieres
de mi alma en el más profundo centro! Pues ya no eres esquiva,
acaba ya, si quieres;
¡rompe la tela de este dulce encuentro!

Fragmento de: Llama de amor viva

Novena de sant Joan de la Creu

Des el dia 5 i fins el pròxim dia 13 de desembre, a la nostra església de la Mare de Déu del Carme celebrarem amb solemnitat la Novena de sant Joan de la Creu.
Joan de la Creu ens ha deixat immortalitzada la seva fe cristiana en uns quants versos carregats d’esperança i oració. D’agraïment. Davant el misteri de Déu, misteri d’amor, que pren vida i carn nostra d’una dona neta i creient fins al fons del seu ésser, Joan de la Creu destil·la oració agraïda i veu la seva esperança, l’esperança de tots els pobles, complida. El temps litúrgic de l’advent, començament de l’any en l’Església, és una llarga vigília que desemboca en el naixement del Fill de Déu. Els cristians ens posem en marxa amb aquesta esperança d’una plenitud dels temps que ens arriba amb Jesús. Ja no seran altres temps. Són els últims perquè el do de Déu a la humanitat ha arribat al màxim i és irrepetible. Joan de la Creu ens ofereix una paraula rica per a viure el temps d’advent i submergir-nos en el goig de Nadal, naixement del que és nou, el Nou absolut.

Dia 8: Festivitat de l'Immaculada Concepció

Consagració a l'Immaculada Concepció
El proper divendres dia 8 de desembre, festivitat de l’Immaculada Concepció, al final de les misses (vigília i festivitat) tindrà lloc a la nostra església de la Mare de Déu del Carme, la consagració de tota la comunitat cristiana a l’Immaculada Concepció.
Consagrar-se a Maria es deixar-lo tot a les seves mans, es oferir-se a treballar sense límits la nostra pròpia conversió i la conversió de tots, en especial dels que estan mes allunyats.
Consagrar-se a l’Immaculada es volgué sofrir i viure per amor al seu Fill Jesucrist.

Nadal Solidari

Seguint les pautes de campanyes anteriors promogudes per el nostre estimat pare Enric Camps, ocd., el dia 5 de desembre de 2017 a les 6,00 hores del vespre, tindrà lloc la presentació de la campanya del Nadal Solidari, per part del pare prior de la comunitat P. Lean, acompanyat dels conventuals, pares Benny i Stephen, i una representació de la coordinadora de pastoral.
Avui dia aquest consumisme del tot innecessari per aquestes dates nadalenques encara accentua més la desigualtat que vivim en la nostra societat. I per això la gràcia de la festa de Nadal hauria de ser la de fer-nos a tots més solidaris i humans amb els qui pateixen fam i set, amb els pobres i els malats, aquí i arreu del món. Es tracta de globalitzar l’amor. Un Nadal solidari ens demana acostar-nos a les moltes persones que sofreixen.

Tercer diumenge de novembre: Dia Mundial dels Pobres

Amb el lema «No estimem amb paraules sinó amb obres», aquest diumenge dia 19 de novembre se celebra, per primera vegada, i per voluntat del papa Francesc, la Jornada Mundial dels Pobres. Aquesta data, fixada al final del Jubileu de la Misericòrdia i que se celebrarà cada tercer diumenge del mes de novembre, pretén fer-nos veure que «els pobres no són un problema, sinó un recurs al qual acudir per acollir i viure l’essència de l’Evangeli.

14 novembre: Tots els Sants de l'Orde del Carme

Al llarg de la història han estan molts els membres de l’Orde del Carmel que han viscut amb tota radicalitat la vocació. Ells des del cel intercedeixen per nosaltres perquè també visquem amb tota fidelitat aquesta bella vocació, d’estimar a Maria des del cor de Jesús, i estimar a Jesús des del cor de Maria i estar sempre promptes a ajudar l’Església, sobretot amb els moments més difícils de la seva història.Doble efemèride


En record i pregàriaConferència

El dissabte 8 de juliol, el p. Juli González carmelita descalç del convent de Badalona, va fer l'anunciada conferència sobre el caràcter marià del Carmel i la devoció a la Mare de Déu a l'Església.
El p. Juli, va explicar el naixement de l'orde carmelitana, al Mont Carmel, i com ja, des dels seus inicis, la devoció a la Verge és present. També va mencionar la rellevància de la devoció mariana en les figures de santa Teresa de Jesús i sant Joan de la Creu. Basant-se en l'Evangeli, va recórrer la presència de la Mare de Déu, des de l'Anunciació fins la mort de Jesucrist i la seva ressurrecció. Al final de la xerrada va haver un torn de preguntes amb participació de part del públic.

Corpus Christi

VEURE PROGRAMA

Via Crucis

A partir del 3 de marzo, todos los viernes de cuaresma a las 19:30 horas hacemos el Vía-Crucis en nuestra iglesia recordando a Jesús en su Camino de la Cruz hasta el Calvario. Es una devoción que se viene celebrando en la Iglesia Católica desde la Edad Media. Se trata de acompañar a Jesús en el camino de su pasión, hasta resucitar juntamente con El en la última etapa de la mañana pascual.
Pero, además, es una celebración para motivarnos en una dirección urgente de compromiso evangélico. Nosotros procuramos hacerlo de modo que cada Estación contenga tres breves puntos para la reflexión:
1. Un texto bíblico que hace referencia a la escena que se contempla en cada Estación.
2. La aplicación de cada escena del Vía Crucis a las diversas situaciones del hombre de hoy. Es como un viaje al fondo del dolor humano.
3. Una oración, que viene a ser como el corazón del Vía Crucis del que brota la expresión más profunda de nuestra fe.
Os esperamos a todos a la asistencia de esta práctica cuaresmal tan adecuada para prepararnos a la Pascua de Resurrección.

Imposició de la cendra

El Dimecres de Cendra, hi haurà imposició de la cendra a les misses de 12,00 del migdia i de 19,00 del vespre.
Amb aquesta celebració s’inicia la Quaresma, temps de reflexió, penediment, conversió i penitència. És el camí cap a la Pasqua.
La cendra és símbol de la fragilitat humana i signe de conversió. La imposició de la cendra és un signe visible de reconeixement de la nostra feblesa i de la nostra condició de pecadors davant el Senyor, però ens anima a aixecar-nos: “Convertiu-vos i creieu en l’Evangeli”. En aquest temps litúrgic, l’Església ens proposa: la pregària, el dejuni i l’almoina. “La Quaresma és un temps de gràcia” (2 Co 6, 2)

Missatge del papa Francesc per a la Quaresma

La Quaresma, diu el papa Francesc en el seu missatge "La Paraula és un do. L'altre és un do", és un temps propici per a la conversió, per renovar-se per mitjà dels sagraments, per reconèixer-se pecadors, buscar el perdó de Déu i començar de nou el camí cap a la Pasqua, "la victòria de Crist sobre la mort".
Text sencer del missatge
Els dies 2 i 3 de febrer farem la benedicció de les candeles i dels aliments.

Què significa la paraula “benedicció” , “beneir”?
La paraula “beneir” del llatí “bene-dicere” en el context cristià és un calc del grec “eulogio”, corresponent a l´ hebreu “barak”.
“Bene-dicere”: parlar bé d´algú o d’alguna cosa, desitjar-li el bé.

Heus aquí algunes aplicacions:

 • Que Déu et beneeixi = Que Déu et faci bo.
 • Concedir Déu la seva protecció, la prosperitat sobre algú o alguna cosa = Déu el beneí amb nombrosos bens.
 • Dedicar una persona o una cosa al culte diví mitjançant una acció o una invocació que la sostreu a tot ús profà : Beneir una imatge, o la consagració de una persona a Déu,
 • Invocar la protecció de Déu sobre algú o alguna cosa, especialment el sacerdot amb paraules o cerimònies rituals = Beneir las candeles o els aliments.

  És per això que el dia 2 de Febrer, festa de la Presentació del Senyor en el Temple, fem la benedicció de les Candeles. Perquè el Nen Jesús que Maria, acompanyada de Josep, presenta a Déu en el Temple, és la Llum que ha vingut a il·luminar la foscor del nostre món.

  I el dia 3, festa de Sant Blai, es beneeixen els aliments, perquè segons la tradició cristiana, aquest sant va fer el miracle de salvar un nen que s’ofegava per quedar-li travessada una espina de peix a la gola. Aquest seria l´ origen i el costum de beneir la gola actualment els aliments en el dia de la seva festa.

  El que importa és que nosaltres copsem el sentit profund de qualsevol benedicció, a les persones o coses, com un do de Déu que vol sempre lo millor, com a Pare bo, per a tots nosaltres fills seus.


  Benedicció del pessebre

  El dimecres dia 7 de desembre de 2016, desprès de la missa de les 7 hores de la tarda, tindrà lloc a la nostre església de la Mare de Déu del Carme, la benedicció del pessebre instal·lat al costat del altar major, per part del pare prior.
  Totes les persones que ho desitgin podran portar les figures del Nen Jesús de les seves cases per ser beneïdes.
  Amb el cant d’una nadala conclourà l’acte.
  Origens del pessebre

  Campanya del Nadal Solidari

  Seguint les pautes de campanyes anteriors promogudes per el nostre estimat pare Enric Camps, el dia 5 de desembre de 2016, va tenir lloc la presentació de la campanya del Nadal Solidari, per part del pare prior de la comunitat dels Carmelites Descalços de Tarragona pare Lean, acompanyat dels altres conventuals, pares Benny i Stephen, i una representació de la coordinadora de pastoral.


  75è aniversari de la mort de la Gna. Teresa Mira, cmt
  Va morir el P. Pere

  De manera inesperada, el dilluns dia 17 d'agost de 2015 va córrer la notícia de la mort del P. Pere Martorell al nostre convent de Tarragona, on residia.
  El funeral, celebrat dos dies després al mateix convent dels carmelites descalços, va reunir centenars de persones desitjoses de donar-li el darrer adéu.
  Més informació

  Festa de l'Assumpció

  A la missa solemne del dia de l'Assumpció de la Mare de Déu celebrada a l'església de la Vege del Carme a Tarragona vàrem tenir una agradable sorpresa. A més dels celebrants de la comunitat, el p. Gabriel Maliakkal i el p. Lean Jude, va presidir la celebració eucarística el p. Justin Singh, o.c.d., de l'Orissa (índia), que ara està a la comunitat dels carmelites de Lleida. L'acompanyava el diaca permanent de l'Axidiòcesi de París, fra Francisco. A més un petit cor de feligresos filipins va col·laborar amb la seva música i cants a la missa.
  En fi, un exemple de la universalitat de l'orde carmelitana. Santa Teresa de Jesús, amb la seva pròpia vida va demostrar la vocació de missió dels carmelites descalços, tant en la seva branca masculina com femenina.

  Recés diocesà per a preveres i diaques

  Aquest dilluns dia 16 de febrer, a les portes del temps quaresmal, els preveres i diaques de l’arxidiòcesi van ser convocats a viure un temps de recés.
  La jornada es va iniciar amb la pregària de l’hora menor, a la capella del Seminari Conciliar Pontifici, i una meditació introduïda pel P. Àngel M. Briñas Gonzalo, carmelita descalç i secretari de la Comissió del V Centenari del naixement de Santa Teresa de Jesús a Catalunya que ha anat acompanyada d’una estona de reflexió personal.
  Seguidament, a la sala d’actes del Centre Tarraconense El Seminari, el P. Àngel Briñas ha fet una exposició sobre el tema «Santa Teresa de Jesús: l’alè de l’experiència» en l’escaiença de l’Any Teresià. Amb una mirada concreta a la vida i obra d’aquesta mística, el P. Briñas ha destacat alguns trets que han de marcar la vida de fe actual. En la seva reflexió ha posat èmfasi en la descoberta del silenci profund i agraït, enmig de tant soroll, «per endinsar-se en el misteri de Déu –que és el que il·lumina la persona de Santa Teresa–, i per a retornar a la vida ordinària amb un convenciment més profund», ha dit.

  Trobada de joves de confirmació

  Amb motiu de l’Any Jubilar Teresià, la segona edició de la trobada de joves de confirmació de l'Arxiprestat de Tarragona Centre ha tingut lloc al Monestir de Sant Josep i Santa Anna de Tarragona acollits per la comunitat de germanes carmelites descalces.
  La trobada, celebrada el divendres 23 de gener, es va iniciar amb un berenar per a tots els participants seguit del testimoni de vida d’una de les germanes, la Gna. Pepi. Una vida de superació, esforç i treball que la va portar a plantejar-se la seva vocació religiosa. Seguidament, a través d’una dinàmica, els joves van plasmar en una caixa de llumins què els hi havia impactat més del testimoni i van participar de la pregària final que va girar entorn a Santa Teresa de Jesús a través de l’Evangeli, els cants i les pregàries.
  Aquestes trobades, que van començar l’any passat, s'aniran fent pels volts de la solemnitat de sant Fructuós i la Conversió de sant Pau apòstol.

  Nadal solidari

  Seguint les pautes de campanyes anteriors promogudes per el nostre estimat pare Enric Camps, ahir 4 de desembre, el pare prior Pere Martorell, va fer la presentació de la campanya del Nadal Solidari. Aquest és el text de la crida:
  Un any més, som ja a les portes de la celebració del Nadal. Per als cristians, aquesta festa és la commemoració del naixement del Fill de Déu en carn humana a Betlem. Sant Pau ho diu a la carta als Gàlates: “Quan va arribar la plenitud del temps. Déu envià el seu Fill, nascut d’una dona, nascut sota la Llei, perquè rescatés els qui vivíem sota la Llei i rebéssim la condició de fills”.
  Nadal és una festa de la solidaritat, perquè és la manifestació d’un Déu solidari amb el món. Sant Pau ho expressa amb unes paraules plenes de sentit en la seva carta a Titus: “S’ha manifestat Déu, Salvador nostre, amb la seva bondat i el seu amor als homes”. Nadal inclou un misteri de fe, però també inclou un missatge profundament humà.
  El fet que en Crist s’hagi manifestat la humanitat de Déu ens fa més humans. I no solament els dies de Nadal. Perquè la vocació de la persona humana és sobretot l’amor, l’amor rebut i l’amor ofert. Només en aquesta experiència l’home pot trobar el sentit més profund de la seva vida.
  Per això la gràcia de la festa de Nadal hauria de ser la de fer-nos a tots més humans, més solidaris amb els qui pateixen fam i set, amb els malats i els pobres, aquí i arreu del món. Es tracta de globalitzar l’amor. Un Nadal solidari ens demana acostar-nos a les moltes persones que sofreixen, especialment en aquests moments de serioses dificultats econòmiques.

  Àpat dels pobres

  Com en anys anteriors, la Comunitat de Sant'Egidio de Tarragona oferirà l'àpat de Nadal a les persones més pobres de la nostra ciutat, una tradició que aquesta comunitat va iniciar l'any 1982 a la basílica romana de Santa Maria in Trastevere. Aquest any, per primera vegada, es farà a la nostra església del Carme, lloc habitual de la pregària dels dimarts de la Comunitat de Sant'Egidio.

  "Als Quatre Vents"

  En el programa de "Als Quatre Vents" de la Televisió Diocesana de Tarragona, l'arquebisbe Jaume Pujol dedica el seu darrer comentari a "L'any de santa Teresa". Es pot veure prement aquest enllaç.

  Inici de l'Any de la Vida Consagrada

  L’església del convent de les Germanes Carmelites Descalces de Tarragona va acollir el dissabte, dia 29 de novembre, al vespre, una vetlla de pregària oberta a tothom amb motiu de l’inici de l’Any de la Vida Consagrada a l’arxidiòcesi. La vetlla, organitzada per la Delegació diocesana de Vida Consagrada, va ser presidida pel Sr. Arquebisbe, Mons. Jaume Pujol.

  «Un primer sentiment que aflora avui en tots nosaltres és d’acció de gràcies a Déu pel testimoni i treball que els consagrats han fet i estan fent a la nostra arxidiòcesi. El vostre testimoni de vida és un bé preciós per a tota l’Església com ho és també el generós treball en bé de tota la societat», va dir el Sr. Arquebisbe. «Aquest Any és una gran oportunitat de renovació i d’enfortiment de la comunió eclesial», va afegir. En les seves paraules va citar el recent missatge del Papa Francesc dirigit als Instituts de Vida Consagrada i les Societats de Vida Apostòlica. «No us oblideu de prosseguir el camí de renovació iniciat i, en gran mesura, realitzat en els últims cinquanta anys, examinant tota novetat a la llum de la Paraula de Déu i escoltant les necessitats de l’Església i del món contemporani, utilitzant totes els mitjans que l’Església posa a la vostra disposició per avançar en el camí de la vostra santedat personal i comunitària.»

  Aquest Any, convocat pel Papa Francesc, va començar el diumenge 30 de novembre, primer d’Advent, i se situa en el marc dels cinquanta anys del Concili Vaticà II, i en particular de la publicació del decret conciliar Perfectae Caritatis que tracta sobre la renovació adaptada de la vida religiosa. Amb motiu d’aquest Any s’han programat un seguit d’actes com celebracions, un simposi internacional, jornades d’estudi o una trobada ecumènica, entre d’altres tant a Roma, a les Esglésies locals i a cada Orde, Congregació o Institut.

  Inauguració del curs de l'INSAF

  El proper dimecres dia 22 d'octubre, a la sala d'actes del Seminari, l'Institut Superior de Ciències Religioses Sant Fructuós, (INAF) inaugurarà el curs 2014-2015 amb la lliçó inaugural que impartirà el doctor Agustí Borrell Viader, professor de la Facultat de Teologia de Catalunya i superior provincial dels Carmelites Descalços de Catalunya i Balears. La intervenció del doctor Agustí Borrell se centrarà en el tema "Pau, cridat a ser apòstol". L'acte començarà a les 19,00 h. Una hora abans, a la capella major del Seminari se celebrarà l'Eucaristia. (Diari de Tarragona)

  Dia 12: Festivitat de Nostra Senyora de Guadalupe

  A les 12,00 hores missa en honor a la Mare de Déu de Guadalupe.
  Desprès del miracle de la quarta aparició de la Verge el 12 de desembre de 1531, es celebrà amb gran devoció la seva festivitat. El Papa Climent IX instituí el dia 12 de desembre com dia en honor a la Festivitat de la Verge de Guadalupe, patrona de Mèxic.
  Any darrera any, la festivitat s’inicia a la vigília del 12 desembre, amb la interpretació de “Las Mañanitas” per part de tot el poble i així li fan homenatge a la Verge Morena, al dia següent arriben de tots els indrets els peregrins fins la Basílica i el gran Atri de les Américas, per pregar i rendir tribut a la Verge de Guadalupe en el seu dia.
  ¡Oh Virgen Inmaculada, Madre del verdadero Dios y Madre de la Iglesia! Tú, que desde este lugar manifiestas tu clemencia y tu compasión a todos los que solicitan tu amparo; escucha la oración que con filial confianza te dirigimos y preséntala ante tu Hijo Jesús, único redentor nuestro.
  Las personas interesadas podéis solicitar las medallas en la sacristía. Donativo 3,00 euros.
  El importe recaudado será destinado para la campaña de Navidad de ayuda al necesitado. Muchas gracias.


  Va morir el P. Enric

  El dia 12 d'agost de 2014, va morir a Lleida el P. Enric Lluís Alsina i Valls, el qual havia estat molts anys conventual d'aquesta comunitat tarragonina. Havia nascut a Badalona el 11 de juliol de 1928 i havia professat com a religiós carmelita als 33 anys. Va rebre l'ordenació sacerdotal l'any 1974. Era germà del també carmelita P. Eugeni Alsina. Després de la missa funeral celebrada al Santuari de Santa Teresina de Lleida, el P. Enric Lluís va ser enterrat al cementiri del Sant Crist de Badalona.

disseny: e.masdeu - badalona